key2.gif (16337 bytes)

hem

Novasky the story inkl bilder

Stora Åsby

Baileys produktspec.

 

 

 

 

 

racing        globe_back2.gif (27215 bytes)"the sky is our limit"
080826 De gåtfulla handicap talen - galoppens Greta Garbo. Efter ett helt liv i galoppen är de fortfarande oförståeligt hur talen sätts. Många exempel redovisas vecka ut och vecka in, vissa med objektivitet andra med inte ett så litet mått av subjektivitet. Huruvida nedanstående är det ena eller andra får läsaren avgöra. Föremålet för min lilla analys är vårt eget sto Novasky som uppenbarligen sprungit på en ogenomtränglig vägg i form av talet 88. Detta var det formtal hon stod i inför senaste loppet Erik O Steens Memorial. Här var Hot Fudge högst rankad i 89, Negra del Oro 87, Will Be 85, Dancing Abbie 87. Vad händer i handicaptalen efter löpet, jo samtliga tal är  i stort orörda, Hot Fudge sänks till 88, Will Be kvar på 85 liksom Negra del Oro på 87 och Novasky på 88. Novasky var 0,5 längd efter  Hot Fudge, långt före Negra del Oro men med 6 kg mer i vikt än dessa. Will Be fick 4 kg och var slagen av Novasky med 4 längder. Till saken hör att Novasky och Hot Fudge mötts ytterligare två gånger med lika vikt 2007 i Lanwades samt Coolmore varvid Hot Fudge varit slagen 3 resp. 4,5 längd. Sammanlagt 3 möten och hästarna har i nuläget samma handicap tal nämligen 88. Någonting är riktigt fel vad avser handicappen i Skandinavien. Hur kan för övrigt Arcus, 3 årskullens konung stå i 84 när Tertio Bloom står i 89 (slagen 2ggr av Arcus) eller Swing that Cat i 90. . Det är inte lätt att vara spelare eller för den delen tränare/hästägare med mål att kvala in till insatslöpningar. Vojne, Vojne!!! Urklippet ur Racing Post nedan talar för att det finns andra bedömningar, i kolumnen längst till höger RPR (Racing Post Rating) anger tidningen hur dom värderar prestationerna i loppet

080825 Tapper Novasky i Erik O Steens Memorial och stort tack till Stall Bendik Bö för hjälpen med Novasky i samband med hemtransporten. Novasky överraskade oss med en helgjuten insats i Erik O Steens där hon trots markerad toppvikt gick ett lopp som vid passeringen av vågrummet såg ut att sluta med seger. Tyvärr tröt krafterna på slutet och 63 kg på ryggen tog ut sin rätt. Som slagen med 1,5 längd av två hästar som hon gav 6,5 resp. 6 kg gör prestationen femstjärnig. Segraren Dancing Abbie var 3:a i Italienska Oaks G2 vilket gör att Novasky kom ur Norgeäventyret med äran i behåll. Tiden i loppet var drygt 2 sek snabbare än vinartiden i det Norska derbyt.

wpe9.jpg (37149 bytes)

SAXAT från Scandinavian Raceweb

Engelsk sejr i Erik O Steens Memorial (L)

Eftermiddagens andet Black Type-opgør, Erik O Steens Memorial (L) over 2400 meter, resulterede i sejr til den engelske gæst Dancing Abbie/Jamie Spencer, der i opløbet skød sikkert forbi længe førende Hot Fudge/Fredrik Johansson og tapre Novasky/Manuel Martinez, der gik med henholdsvis seks og 6½ kilo mere på ryggen end Hot Fudge og Dancing Abbie. Den engelske vinder trænes af Michael Bell og ejes af Sheikh Marwan al Maktoum.

dancing_abbie_1 novasky.jpg (12426 bytes)
Engelske Dancing Abbie/Jamie Spencer vinder Erik O Steens Memorial (L).
Foto Scanrace.dk.

080822 Novasky tävlar på Norska derbydagen men hua så det blir. Efter att besökt Jägersro för sista gången härförleden där banan inte passar henne, eller snarare dirttrack inte är hennes "kind of music" besökts nu Övrevoll på söndag. För övrigt kan man konstatera att loppet på Jägersro blev fel redan från början, oavsett om man normalt sett gärna vill gå bakifrån kan man ju inte göra det genom en skur av skit. Novasky löpte helt i blindo, så även jockeyn, igenmurade utan sikt fick man tröttnande häst i i knät genom sista sväng, tappade ytterligare längder där men gick modigt upploppet ner och tog mark på framförvarande hästar, som sagt utsiktslöst. Tillbaka till kommande uppgift på söndag i Erik O Steens memorial. Uppgiften är väl inte utsiktslös men näst intill,. Novasky skall ge vikt runt i kring till hästar med i stort sett likvärdig form, dessutom på en lång distans och blytung bana. Hua, hua!!! Vi hoppas att hon klarar sig helskinnad ur äventyret. Vår matchning av Sky känns inte optimal just nu, men vem vet på söndag kanske hon än en gång har överraskat oss.  

080803   Tränare Barry McGann, nyetablerad på Täby Galopp sedan årsskiftet, fick i skymundan en sekundär framgång då hans import Chinese Mandarin vann SOC grupp 3 i Köpenhamn på söndagen. Kinesen kom till Sverige som ett resultat av Barrys vistelse på Julmyra Gård där han fick i uppdrag av Staffan Svensson att inköpa en konkurrenskraftig häst för Skandinavien. Genom sina kontakter på Ballydoyle och Aidan O Brien, för vilken Barry arbetat under några år, fick han möjlighet att köpa "Kinesen" till Staffan. Tyvärr för Staffan blev inte ägandet långvarigt utan hästen såldes till Erna Van Doorn i samma veva som Barry flyttade från Julmyra till Angarn. I Micke Tjernströms vård har nu Chinese Mandarin vunnit grupp 3 lopp, vilket är en stor framgång för den duktiga Micke. Grattis! Vad det gäller Barry har han uppenbarligen goda kontakter men även ett gott hästöga. Fortsättningen lär följa vad det gäller Barry McGann.

080713 Fullmatat den 17 juli, tre hästar startanmälda Novaroc, Novapage samt Novasky. På Täbys torsdagstävlingar skall Novaroc och Novapage bära fanan, förhoppningsvis högt, P A Gråberg skall rida och förutsättningar finns för goda insatser. Novaroc borde ha mognat ytterligare vilket gynnar hans möjligheter och för Page gäller att på idealdistans och underlag visa sin inneboende kapacitet. Novasky har en tuff uppgift på Övrevoll i Listedlöpningen Morten Klaveness senare på kvällen. Sky springer på Ellicat med årsdebuten undanstökad, tuffa stoet Miss the Boat, Norsk 1000 guineas tvåan Latakia plus ytterligare ett antal hungriga konkurrenter. Väderutsikterna pekar på ostadigt varför det kan bli mjuka/tunga banor såväl i Stockholm som Oslo. Det är mycket sjukt i stallarna generellt nu, sommaren har uppenbarligen gynnat förekomsten av luftvägsinfektioner. Vi hoppas vår stallar klarar sig fortsatt och att hästarna löper upp till sitt bästa. Manuel Martinez rider Novasky även denna gång.

080618 Novasky vann Bloomers även 2008 efter en sedvanligt prickfri ritt av Manuel Martinez. Tränare Tommy Gustafsson har gjort ett fantastiskt  tränararbete med Sky som gång på gång kan prestera toppresultat på allra högsta nivå. Tommys personal är naturligtvis en mycket viktig komponent i Novasky's framgångar. Novasky vann nu Bloomers för andra året i rad, en uppgift som endast In Waiting gjort tidigare, en tredje gång blir det sannolikt inte eftersom hon nu som 6 åring sannolikt gör sin sista säsong. Hennes sätt att löpa är oerhört publikknipande där alla inkl. vi som äger henne mer eller mindre bedömer det som omöjligt att hämta upp de försprång konkurrenterna har i olika skeden av löpen. När man står där och för sig själv konstaterar att det är omöjligt hittar den mörkbruna spurtfantomen nya växlar och gör det omöjliga möjligt. Fantastiskt och vilken upplevelse att få vara med om detta konststycke gång efter gång. Detta var sannolikt ett av de bättre Bloomers genom tiderna med en pånyttfödd Puggy i Yvonne Durants vård (3:e i Grupp 2 samt 2:e Listed i England) den segervane Ellicat (lysande i årsdebut) samt kvalitetsmässiga Solvana. Att ha fött upp och äga Novasky är en sällsam lycka. Fortsättning följer.......

080601 Novasky gjorde årsdebut den 30:e maj i Bloomers Trial. Frågan var om hon fortfarande var frisk och löpsugen. Sky blev inte svaret skyldig utan pulvriserade motståndet sista 400 m i en formidabel slutrökare som jag inte tror vi sett sedan 3 års säsongen. Det skall villigt erkännas att motsståndet på papperet var klart överkomligt men sättet som Sky vann på gladde oss verkligen. Nästa start blir huvudlöpningen Bloomers, som hon vann 2007, där ett betydligt giftigare sällskap väntas till start. En rad namnkunniga konkurrenter finns med innan sista insatst från samtliga tre Skandinaviska länder. Här finns Puggy och Ellicat från Sverigef, Solvana från Norge samt Good Girl från Danmark för att nämna några. Årsdebuten är dock avklarad och svaret som vi fick var eftertryckligt nu får vi se hurlångt det räcker när konnkurrensen skärps. I samma löpning gjorde Novapage en strålande löpning hårt dragandes i fronten och såg nästan ut att hålla hela vägen hem, tyvärr blev det lite carambolage med störningar mitt på uploppet. Då PA Gråberg begärde mer fart av Page tappade hon då helt aktionen och törnade ihop med Abbilou.  När hon sent omsider återigen kom på bettet igen var loppet förlorat men trött var hon inte varför ett mer framgångsrikt resultat kan förväntas nästa gång. Novapage har defintivt mycket stor kapacitet men har av olika skäl inte fått till det ännu i år.

080601 Novaroc gjorde en bättre insats den 30 maj än i debuten. Blev återigen trött till slut och behövde säkert löpet då han är väldigt lungt tagen. Det är en stor flott häst som kommer att tillhöra säsongens glädjeämnen längre fram.

080522 Novasky planeras göra årsdebut den 30:e maj i Bloomers Trial. Spännande att se huruvida hon fortfarande är frisk och löpsugen. Hon har haft en problemfri vinter innebärande att hon för första gången under de senaste 2 åren fått vara skadefri i nästan ett halvår. Träningen har löpt på enligt plan och detta borde innebära att hon är väl förberedd inför årsdebuten.

080522 Novapage och Novaroc var bleka i sina prestationer den 15:e maj, Novapage forcerades till täten från start och var cantrandes hela vägen till mitt i slutsvängen då fältet kom upp och slutfråga ställdes, Novapage blevsvaret skyldig och avslutade blekt ingen orsak har kunnat fastställas. Novaroc å sin sida gjorde tävlingsdebut och visade sig sakna luft och erfarenhet. Sen från start och en för optimistisk forcering upp till utvändigt ledarna gjorde att mjölksyran gjorde sig gällande sista 200 m. Nya tag tas förmodligen den 30:e maj.

080411 Novapage tog ytterligare ett steg framåt i form via starten igår på Täby som renderade i en 4:e plats. Alltid prominent utanpå ledaren räckte luften denna gång hela vägen till mål, nästan, och sannolikt blir hon lite vassare nästa gång ut. Det är en stor och råstark märr som kräver grepp i banan och som sannolikt var litet missgynnad av gårdagens lite lättare och snabbare bana.  Novapage kommer också av den anledningen att så småningom.successivt söka sig uppåt i distans  Prestationen belönades inte av handicappern med någon höjning av formtalet utan en sänkning, vilket förvånar då kretsen runt stoet bedömer insatsen som väsentligen bättre än föregående start, på vilken hon höjdes. Handicapper konsten upphör aldrig att förvåna.

080320 I nedanstående sammanställning av 12 av sveriges mest prestigefyllda löpningar öppna för alla hästar oavsett ursprung, kan man se att utfallet för den svenskfödda hästen är ringa trots stödet till den svenskfödda hästen. Utav 117 möjliga vinnare är 22 svenskfödda (gulmarkerade). De 22 segrarna fördelar sig på 21 hästar i och med Double Net har tagit två. Vidare kan konstateras att 18 av de 22 segrarna tagits under 3 års säsongen. Endast 3 har tagits bland  i konkurrens med de äldre vilket tydligt indikerar att det är svårt att konkurrera mot importerna som äldre häst där alla åldrar möts samt att det bättre utfallet under 3 års säsongen (18 av 50) sannolikt kan tillräknas svårigheten att lite i blindo köpa en utländsk unghäst med få eller inga meriter. Om analysen utökas till att omfatta de tre främst placerade kan konstateras att antalet möjliga placeringar kan räknas till 351, nio går bort för Lanwades resp Pramms åren 1998-1999 som ej löptes i nuvarande form. Av dessa 351 placeringar belades 67 placeringar av svenskfödda och resterande 284 togs av utlandsfödda.  Vidare kan konstateras att av de 117 vinnarna så tränades 45 av svensk tränare, 6 av dansk tränare, 58 av norsk tränare samt 8 av annan europeisk tränare. Wido Neuroth står ensam för 36 segrar.

080313 Luften tröt för Novapage i årsdebuten, efter att ha varit i slagläge 450 m kvar. I utgången av sista kurvan, tröttnade Page och sprang in i syreskuldens dimma. Ivan Lopez gav henne en perfekt start och en fin utvändig resa om vinnaren Hatherden med Metternich snett bakom. När den senare passerade Page mitt på upploppet bröt han in framför Page som förlorade aktionen och tappade farten. Incidenten hade säkert inget att göra med placeringen som nr 5, men att starta om en trött häst är inget vidare, varför avståndet till vinnaren blev lite större än om incidenten inte inträffat. Novapage behövde loppet uppenbarligen, blåste kraftigt efteråt och bör kunna bli ordentligt framsatt i kondition till nästa start som sker i April.

003.JPG (3639602 bytes)

080311 Novapage årsdebuterar tillsammans med Ivan Lopez den 13:e mars på Täby. Efter att ha lovat så mycket vid segern för samma ryttare  för nära ett år sedan gick det mesta snett för det kapcitetsfyllda stoet. Tiden sprang ifrån henne i och med att hon växte hela 3 års säsongen med resultat i form av styvhet mm. Under senhösten förbättrades detta gradvis och under vintern har ytterligare förbättring skett, hon bedöms nu vara fri från sina problem. Spännande att se var hon står nu på torsdag, kvalificerat motstånd finns och hon får försöka visa status inför fortsättningen. Stark som en björn är hon, glad som lärka, men hur mycket luft finns det?

070917 Novapage kom bort i Norskt Breeders Prize på söndagen,  hon fick en bra start men efter 75 m blev hon klämd och tappade all position. Vid ingången till första sväng fortsatte hon nästan rakt fram innan ryttaren korrigerade kursen och in på bortre långsidan var hon långt sist. Hon kom i mål helt obrukad och uppenbarligen var hennes orutin i förening med Övrevolls knixiga och knepiga bana helt fel denna söndag. Hon såg dock strålande ut och vi får försöka igen om några veckor på Täby.

DSC00021.JPG (258514 bytes)

070910 Novapage kommer ut i Norskt Breeders Prize på söndag den 16 september. Megalöftet som i våras spåddes en lysande framtid av tränare Tommy Gustafsson har haft det mycket besvärligt hela sommaren med styvhet och diverse skavanker som även de rättats till av Sven Lindblom i Sala. Novapage som nu är i träning hos Barry Mcgann på Angarn är bättre i kroppen än på mycket lång tid, hon har fått rejält med träningsarbete, men saknar naturligtvis viktiga element som mjölksyreträning och den hårdhet som tävling ger. Vi tar emellertid en lott i storloppstombolan och hoppas att det åtminstone kan ge en liten fingervsning om hennes framtid plus en liten peng.

070910 Novasky 2:a i Coolmore Matchmaker Stakes efter att ha rehabiliterat en skada hon ådrog sig i vänster bakben (ligament vid griffelbenet) vid starten den12 juli. Novasky var blockhalt under fyra veckor av de 8 veckor som nu var mellan Cinnamon Challenge och Coolmore. Efter mycket om och men i rehabiliteringen började hon så smått skritta och trava första halvan av augusti för att först de två senaste veckorna kunna galoppera i träning. Sven Lindblom i Sala hittade felet och istället för avsluta tävlingskarriären fortsätter den till allas häpnad. Hennes "andra" comeback var således i Coolmore Matchmaker Stakes där hon slutade tvåa efter omöjliga Funny Legend. Man kan väl lugnt säga att bättre förutsättningar än 2-3 veckors uppträning inför ett sådant möte hade behövts. Sky löpte dock över all förväntan (igen) och per idag verkar allt vara ok, vi hoppas att hon nu får träna på inför nästa start som blir Lanwades Stakes den 14 oktober. Även denna gång fick undertecknad känna på hästägandets upp och ner. När Novasky travade förbi huvudläktaren på väg till start skyggade hon till och katapultade ryttaren Kim Andersen. Sky travade dock lugnt ner till startboxarna, blev infångad och en omtumlad Kim kunde sitta upp igen för att genomföra loppet. Ägarkretsen hade tätt på hjärtflimmer under några gastkramande minuter, loppet var njutbart efter denna händelse kan meddelas.

070831 Novaroc närmar sig kval och har den senaste tiden fått en ökad träningsdos vilket han hittills har klarat väl. Den 31 aug gick han sitt första 800 m jobb tillsammans med Welcome in May. Arbetet genomfördes på ett bra sätt enl. tränaren och möjligen kommer han till kval under september om inga bakslag uppstår. 

070831 Novasky till Coolmore Matchmaker stakes den 9 september. Precis som indikerades tidigare i denna spalt så vänder det fort i galoppen.Sky råkade efter senaste starten ut för problem och kunde inte starta på derbydagen den 12 aug. Novasky har nu återvänt till träningen sedan några veckor tillbaka och gick idag den 31 aug ett arbete inför kommande start på ett bra sätt. I Coolmore kommer den vanliga stoeliten ut med Funny Legend i spetsen. Ett svårt läge att möta de senaste årens drottning på de Skandinaviska banorna och som dessutom verkar bättre än någonsin efter segern i Marit Sveas Minneslöpning.   Alla löpningar skall dock löpas och vi är glada för att kunna deltaga i denna löpning efter juli månads strul. Viva La Sky!

070802 Novazaz är anmäld i till Sthlms auktionen. Efter att endast i undantagsfall sälja våra uppfödningar som åringar kommer vi i år att skicka en av våra två åringar till auktionen i oktober.  Novazaz är hingst och efter Danske Vinterfavoritten Novapearl och Most Welcom. Vi har helbrodern Novaroc i träning vilken vi har stora förhoppningar på. Halvbrodern Novaroad (Diaghlyphard) lovade väldigt mycket som unghäst och vann på våren som nybliven treåring men fick strax därefteer en sena och en lovande karrär stoppades innan den hade börjat.

070802 Novalace löpte långt under sin förmåga den 2 augusti och vår besvikelse var stor efteråt. I syfte att ge Lace en ny chans under andra förhållanden är hon nu såld och vi hoppas den nya ägaren hittar nyckeln till Lace och får stor glädje av henne.

070802 Novacatch är såld till en ny karrär över hinder. Catch som var en lovande unghäststjärna har under senaste året skolats in för hinder och förhoppningsvis kommer han att rättfärdiga sin avbrutna karrlär i den nya disciplinen. 

070723 Novaroc har börjat resan mot en höststart, Roc har sedan födseln varit en riktigt väl utvecklad och sund häst och det är därför nu glädjande att sonen till Vinterfavoriten Novapearl har börjat röra på sig mot högre farter. Som alltid under uppträning kommer det " set backs" men att nu vara mogen för att ta ett ytterligare steg är trevligt.

070723 Novapage och Novalace planeras för start den 2 augusti det som syntes som lysande kort inför 3 års säsongen har av olika anledningar helt kommit av sig och i nuläget är det väl endast hästarna själva som vet vad dom står. Eftersom hästar inte kan tala står vi andra utanför den kunskapen. Vad som ändå finns att säga om dom är att de i onsdags gick ett arbete över 600 m på en bra tid och på ett mycket bra sätt. Speciellt Novalace har en längre tid visat att hon har stor kapacitet och det vore ju b ra om hon visade detta även i lopp.

070712 Novasky tog sin tredje raka seger när hon vann Cinnamon Challenge och är därmed obesegrad i år. Ny ryttare denna gång i form av Kim Andersen som ridit många av våra hästar till framgång genom åren under vår tid tillsammans med danska championtränaren Sören Jensen. På formtalet var Sky skyldig att vinna men alla segrar skall tas och inget är klart innan mållinjen passerats. Sky har efter sin comeback varit sanslöst bra och frågan man ställer sig är hur långt det skall räcka. Finns det fler segrar och nervpirrande lopp runt hörnet? Svårt att säga, i galoppsporten vänder det väldigt snabbt och vi gläds ofantligt åt hennes framgångar på galoppbanan. Nästa start är planerad till derbydagen på Jägersros dirttrack över 1730 m. Sky har startat på Jägersro vid ett tillfälle tidigare nämligen i Sv Oaks där hon blev tredje efter foto. Uppenbarligen klarar hon banan och kan dessutom resa på ett bra sätt. Vi hoppas på en ny stark upplevelse om en månad på derbydagen. Viva La Sky.

070627 Novalace upp till bevis, hon bör vara kraftigt framsatt i kondition inför fredagens tävlingar på TÄBY. Under senaste månaden har inget stört hennes träning vilket bör påverka resultatet i fredagens löpning i positiv riktning jämfört med insatsen i Diana consolation, där hon sannnolikt sprang in i mjölksyreväggen i jakten på ledaren. Novalace är en stor flott häst med bra syskon som alla har haft eller bevisat kvaliteter på formtal +80 vilket i morgondagens konkurrens lätt räcker till seger. Vi håller tummarna.

070613 Fredrik levererade i enlighet med vad han förutskickade efter att han ridit död löpning i Bloomers Trial. Fredrik som trodde att det hade räckt till vinst konstaterade efteråt att om bara Novasky tog löpet utan några påkänningar så skulle hon vinna huvudlöpningen Bloomers. Uppenbarligen kände Fredrik att det fanns lite resurser kvar plus förbättring efter att ha fått ett löp i kroppen och det var således tillräckligt för vinst nu. Två raka segrar för Novasky nu efter det långa skadeuppehållet vilket var över all förväntan om man betänker valet och kvalet runt årskiftet. Skulle hon betäckas eller skulle vi prova och träna någon månad för att se om det höll, för att i så fall, om hon inte höll, därefter gå till betäckning. Svåra frågor men så här långt har satsningen rullat vår väg. Omdömesgillt och professionellt upptränad av Tommy med personal, speciellt då Pavel Gajda som är Novaskys fasta träningsryttare. Championjockey Fredrik har också ridit två suveräna och spårsnåla löp på henne vilket inte gjort saken sämre. Ofrånkomligen om det fortsätter på detta vis kommer Novasky att träffa på Funny Legend vilket innebär ett ryttarproblem för oss då vi tappar Fredrik som under alla föhållanden kommer att rida Funny Legend. Efter Breedersegern i Norge 2005 skrev Morten Myhre i Skandinavisk Galopp att Funny Legend är drottningen och Novasky prinsessan. Det kommer att bli spännande att se uppgörelsen mellan regerande drottningen och den lilla prinsessan. Frågan är vilken distans som det kommer att handla om, möjligen 1730 m på derbydagen i M Wettermarks minne, fick man välja skulle det vara över 2400 m vilket vi vet att Novasky hanterar men kanske inte är Funny Legends idealdistans.

070611 Novasky kommer den 12 juni till start i Bloomers Vase på Täby. Efter hennes lysande come back i trialen har hon mest verkat må bra och arbetat sina rutinrundor utan några set backs. En stenhård bana på Täby imorgon kommer att gynna fronthästarna och det kommer att gå väldigt fort hela vägen. Novasky som har för vana att komma bakifrån kan få svårt att spela ut sin speed under dessa förhållanden.  

070525 Hon kom, hon såg, hon segrade, bevingade ord som har sin alldeles helt korrekta innebörd för vår fantastiska Novasky som efter 18 månaders tävlingsfrånvaro, 7 månaders total vila gåendes dygnet runt i en hage på stuteriet, kommeer tillbaka till tävlingsbanan i Bloomers Vase Trial och vinner. Strax innan mål hade hon greppet men sprången föll ut på så sätt att det blev död löpning om förstaplatsen med Poliaurea. Vilken prestation av den lilla damen som fortfarande har en del kvar runt magen som påminner om betesdagarna under sommaren och hösten på stuteriet. Fredrik red en begåvad ritt nära hårddragande Poliaurea, spårsnålt och med behärskad drivning in mot mål, väl medveten om Novaskys comeback-läge. Kapitel 2 i sagan om Novasky har börjat och idag dagen efter löpningen verkar hon vara helt ok.

070507 "Vin och vatten" är mixen för dagen, tre Novahästar till start, men utfallet blev synnerligen blandat. Det roliga först dock, Novasky vårt lilla sto med det stora hjärtat kom mot alla odds tillbaka till tävlingsbanan den 6 maj och presterade ett kvallöp som var till stor glädje. Sky formligen älskade återkomsten och att hon var klar på vad som skulle ske visade hon med all tydlighet uppe i stallet under sadlingen då hon fullständigt vibrerade av iver att komma ut och springa på "nästan riktigt". Fredrik behövde inte övertala henne att ta tag i bettet under nedstartsgaloppen. Hon var kvickt ur boxarna och hennes kamrat i kvalet fick kämpa för att hålla kontakten och varje gång kontakt etablerades ökade Sky självmant tempot med Fredrik sittande helt orörlig i sadeln. Tiden för detta enkla arbete över 1000m löd 1.02,6, vilket medför 6,2 sek per 100 m, vilket extrapolerat till ex. 1200 m skulle innebära 1.15,2  vilket hade lett till en enkel seger i dagens Trumph handicap. Det sorgliga är upplevelserna med Novapage och Novalace den 26 april resp. 6 maj. Båda ritterna med Fredrik i sadeln, en Fredrik som sannolikt var lika besviken som tränare och ägare efter loppen. Hästarna var uppenbarligen inte friska Novapage är åtgärdad efter loppet och Novalace befanns stå med feber idag den 7 maj. Vi får avvakta och se om det är hela förklaringen till debaclet. Surt var det hursomhelst för alla parter. 

070424 "Nova-horses on the run", säsongen har börjat komma upp i fart nu med tävlingar igång på alla skandinaviens banor. Nya och gamla stjärnor tänds och skall upp till bevis. För vår del innebär den närmaste tiden mycket spänning. Kommande torsdag 26 april skall Novapage ut i sin tredje livsstart och förhoppningar finns om en fortsatt god utveckling, men alla hästar i den yngre kategorin utvecklas väldigt snabbt så här års, så stora överraskningar sker hela tiden i löpen. Lägg därtill våren och dess årligen återkommande virusproblem som man som hästägare är livrädd för och spänningen blir många gånger rent "olidlig". Novapage mår dock bra per idag och med Fredde upp för första gången på en Nova-häst sedan han red vår Novabyte en gång i tiden "way back in 1991", då som ung lovande lärling. En av löpningarna var Svealandlöpning där Novabyte var 4:e slagen med 1,5 längder av vinnaren. Vi hoppas att Fredrik förbättrar det resultatet vid kommande torsdagstävling. Täbys vårpremiär är den 6 maj och då planeras start för Novalace samt ett efterlängtat kval för Novasky.  Allting bygger nu upp undan för undan till klassiska och andra storlöpningar. Vårat nytillskott på Täby, tvååringen Novaroc har även han börjat profilera sig, fångar ögat och där har vi höstens karamell att suga på. 

070413 Novalace 4:e när hon slutligen kom till start den 12 april. Som förutspåddes innan starten behövde hon loppet. Efter att ha fått en fin resa invändigt av Ivan Lopez utmanade hon ledaren 400 kvar men kunde inte växla tempo utan blev trött och entaktad sista biten in mot mål, slagen med blott 4,5 längd. Löpet kommer att sätta fram henne ordentligt och nästa start blir väldigt intressant.

070408 Novaroc den magnifika tvåårshingsten efter Most Welcome och Novapearl har nu anlänt till sitt träningskvarteer på Täby. Novaroc är den typ av häst som fångar ögat och kommer han att springa lika fort som han är vacker blir det sanslöst roligt. Han årskamrat Novabay behöver ytterligare några veckor på sig under inridning och förträning då han för närvarande är inne i en växtperiod.

070408 Novasky kommer allt närmare start. Arbetade återigen den 7 april på ett tillfredställande sätt enligt tränare Tommy Gustafsson. Det börjar bli olidligt spännande, snart är hon så långt kommen att det omöjliga snart verkar möjligt, dvs att återigen få se henne i Stonvas svarta och rosa tävlingsfärger.

070408 Novalace kommer till start den 12 april vilket kommer att bli mycket intressant. Efter sitt kval har hon fått ta det lungt och kommer säkert att ha nytta av loppet den 12:e. Nyckeln till hennes karriär finns i att hon lyckas koppla och fokusera för att på så sätt använda sin förmåga på bästa sätt. 

070324 Novasky positiv i dagens utökade arbete och fortsätter på ett bra sätt sitt träningsprogram. Dagens träningsdos genomfördes som alla tidigare med fullt fokus över 600 m där hon med lätthet avverkade distansen på ca 41 sek, i sig ingen jättetid men ett viktigt led på hennes väg tillbaka till tävlingsbanan. Vi håller dom tummar vi har plus alla andra tummar för att hon skall lyckas. 

070322 Efter  Novapage övertygande seger väntar vi på en hennes årskamrat Novalace som alltmer börjar hitta sig själv och riktas in mot debut någon av de första dagarna i april då Täby återigen har öppnat portarna. Uppenbarligen brås hon en hel del på sina helbröder Novakey samt Novadime som var riktiga "pullers". Sedan kvalet har Tommy Gustafsson och hans personal varit helt fokuserade på att försöka få henne att koppla av för att på ett bättre sätt kunna hushålla med sina resurser. Återstår att se om det lyckas. Kapacitet fullt i nivå med Novapage har hon utan tvekan.

070322 Återkomsten till vinnarcirkeln på Täby Galopp inträffade den 22 mars då  Novapage på ett övertygande sätt, oriden sista 150 m överlägset vann med 6 längder över 2000m. Det har varit en lång och tålamodsprövande väntan på att åter få njuta av segerns sötma. Tio månader har gått sedan Novasky så olyckligt lämnade Täbys tävlingsarena. Men just då, när Novapage lätt gled utvändigt Farriers Meanie 400 kvar kändes det som om något riktigt roligt håller på att utvecklas. Ryttaren Ivan Lopez red ett mycket väl avvägt lopp och hans manöver 100 m kvar att titta bakåt mellan sina ben efter distanserade konkurrenter var en mycket udda och obetalbar syn. Prestationen från Page var ett kvitto på hennes förmåga och helt plötsligt öppnar sig hela storloppsprogrammet för henne Mowerina, Diana, Breeders, Oaks mm "Here she comes".

novapage_vinnare.jpg (30554 bytes)

070317 Vårhästar ystra såg vi på Täby igår den 16:e. Banan har snabbt gått  från otjänlig den 8 mars till klart godkänd 8 dagar senare. Ja våren kom fort trots att man säkert får förvänta sig bakslag. Novasky har nu varit igång sedan årskifttet och successivt byggts upp. Denna morgon skulle hon prova en sprits 400 m som sitt första snabbare arbete vilket hon gjorde med fullt fokus och full av energi. Spännande! En annan som strålade denna vårmorgon var Novapage  som i sällskap med Valbonne skulle arbeta 800 m. För att vara 3 år, med en start innanför bältet, måste man imponeras av att Novapage ännu en gång, väl i hand, höll jämna steg med Valbonne. Uppenbarligen var inte ett tidigare kanaonarbete med Valbonne, några veckor tillbaka, en engångsföretelse. Novapage är en reslig dam och vi håller tummarna för att hon får vara frisk och hel.

img1173267310948_Novapage070307.jpg (24355 bytes)

070106 En glad nyhet på det nya året är att vi kan komma att få se Novaskys återkomst till   tävlingsbanan under 2007. Novasky som oturligt skadade sig i maj 2006 under  avslutande träningsarbeten inför storloppssäsongen 2006 har åter gått i träning. Gjorda veterinärundersökningar visar att hon nu är mogen att påbörja uppbyggnaden för en tävlingssäsong  2007. Novasky som var vinstrikaste häst i Skandinavien, alla kategorier,  2005 har sedan skadetillfället vistats hemma på stuteriet och där klart visat att hon inte var klar med sin tävlingskarriär. Full av vitalitet och med spring i benen samt en stor rastlöshet har hon tydligt visat att hon vill tillbaka till banan. Vi hoppas nu att turen står henne bi och att hon kan återkomma till de nivåer hon visade prov på under 2005

061208 Våra 2  åringar Novapage och Novalace börjar närma sig start efter en lång och tålamodsprövande väntan 2006 har definitivt inte varit Stonovas år , allt har gått snett, men nu verkar det, ta i trä, som det slutligen händer. Ända in i detta nu har det varit strul med Novalace med en fastliggning i boxen, men tursamt nog slutade det bra tror vi, hon är igång igen men starten blir väl en bit in i januari. Här finns mycket att hoppas på bra exteriör, bra stam, framgångsrika syskon, bra inställning, bra speed. Klassiska säsongen ligger för dörren och hon vill definitivt vara med. Novapage har även hon alla dom viktiga attributen som gör att vi hoppas på klassiska insatser. Om allt går som det ska från nu skall en start senast i mitten på januari kunna vara möjlig. Arbetade på ett bra sätt tilsammans med Watson nu i veckan, 6 dec, och har kännts bra nu efteråt. Helsystern till Novacatch är en stor dam som förhoppningsvis tar något steg ytterligare jämfört med brodern som aldrig riktigt fick chansen. Fortfarande inte helt återställ efter en luftvägsinfektion blåste han, som halvbetrodd ,hela sin löpningskarriär i det årets Danska Derbyt (Mission Possible vann).

                  ´page nov 2006.tif (82446 bytes)                                   lace_nov_2006.jpg (3532 bytes)          

 

061004 Debatten i Skandinavisk Galopp rörande fullblodsavelns krissituation i Sverige fick en ny dimension i veckans nummer av veckobladet. Undertecknad bad Björn Eklund, generalsekreterare och högsta ansvarig för galoppen i Sverige, att konkret svara på ett antal frågor istället för att ständigt föra en pseudodebatt utmynnande i ett JASSÅ.  Följande frågor runt uppfödningen ställdes i debattinlägget, citat "Så Björn, du som är en av de ansvariga, vad är lösningen? Hur skall du få in nya uppfödare i svensk galopp? Vilken syn har du på nivån av svensk uppfödning?  Är en svenskuppfödd häst överhuvudtaget viktig eller intressant för svensk galoppsports bedrivande? Är svensk fullblodsuppfödning en hobbyverksamhet vars existens beror av ideellt arbete och privat skattade insatta pengar eller är det en verksamhet som åtminstone skall ha en rimlig möjlighet att finansiera sig själv?  Hur ser din och Svensk Galopps strategi ut för svensk uppfödning? "  Svaret blev uttömmande och klargörande. Slutsatsen blir att  inget strategiskt tänk, ideer eller planer finns inom Svensk Galopp förutom att det finns ett måldokument och att pengar tillförs den svenska hästen, dvs det som var själva utgångspunkten för frågorna och att trots detta har det skett nästan en halvering av svenskfödda hästar på några få år. Vidare konstaterade denna visionära ledare för Svensk Galopp att hela sporten vilar på hobbyverksamhet eftersom uppfödning i alla tider har varit kraftigt beroende av uppfödarnas  hobbyverksamhet   och goda vilja till ekonomiska och arbetmässiga uppoffringar.  Tomhänta står ledningen inför den nedåtgående spiral man genom sitt agerande över åren har initierat och visionen är att det fortsatt skall vara en kår av hobbyuppfödare. Patetiskt!  En som inte är tomhänt är tränarnestorn Lennart Reuterskiöld som i en parallell inlaga föreslår att man bör medge "svenskfödd registrering" av importerade stoföl innan årskiftets utgång det år de är födda.  Ett bra och mycket framåtriktat konstruktivt  förslag som jag stödjer, men varför har ledningen för Svensk Galopp inga framåtsyftande förslag eller strategier.   Torftigt på min ära. En MER än tråkig företeelse är,  att Peter Kastensson inte heller i detta nummer av veckobladet kan hålla sig utanför debatten, utan hela tiden år ut och år in lägger sig i debatten med ett stort skånskt saltkar i syfte att hjälpa de herrar han tjänar och så split inom galoppen.

060921 Novadime till salu pigg och kry, dressyrtränad och inhoppad

060921 Novarace 2år tvingades avlivas efter att inte klarat av träningen pga av en gammal fölskada. Två tvååringar Novalace och Novapage kommer så sakteliga mot start pga de växer, förhopppningsvis hinner vi se dom innan årskiftet  på banan.

060713 Hål i huvudet,  skjuta sig själv i foten, begå harakiri ja många uttryck kan användas och  ändå känns inget tillräckligt kraftfullt och beskrivande för det Täby Galopp gör med en av sina stora tävlingsdagar, Breeders dagen. Tävlingen har tillkommit på initiativ av svenska hingsthållare en gång i tiden, syfte att inspirera och främja svensk uppfödning. Årets upplaga av den första Breeders tävlingen för året blir en manifestation och presentation av Fransk avels förträfflighet. Programmets omslagsbild, sex sidor i programmet samt dagens löpningsnamn används samtliga till att profilera fransk avel. Hur "djävla" inkompetent får man vara i ansvarig ställning utan att man inser att man för länge sedan skulle ha lämnat sin plats till förfogande. OM man tänkt med någon vital del av kroppen borde man istället anslagit allt detta utrymme till att presentera svensk uppfödning, de stuterier och uppfödare som år efter år försöker ta fram hästar till galoppen i Sverige. Ser man inte att uppfödningen sjunker? Prissumman för Breeders såväl i Sverige som Norge har de senaste åren sjunkit och kommer att sjunka än mer beroende på att färre föl föds och därmed anmäls till Breedeers konceptet. Oavsett läpparnas bekännelse om att värna en Svensk Avel, utan vilken vardagsgaloppen inte kan genomföras, så fattas beslut och ageras det helt tvärsemot av banor och svensk galopps ledning. För egen del beklagar jag att jag, pga mitt stora galoppintresse, på senare tid, än en gång investerat i galoppmaterial som inte går att realisera utan stora förluster. Men hellre lägga ner eller satsa utanför Sverige än att ständigt se denna formidabla inkompetens eller nonchalans mot uppfödare och hästägare i Sverige.

För den händelse någon inte förstår, så är det så att svensk uppfödning konkurrerar, om än på ojämlika villkor, med frankrike, england, irland etc. Varje köp av en utländsk uppfödning istället för en svensk är en missad möjlighet för svensk avel att utvecklas. Tror någon att Frankrike skulle bjuda in ex. Irland att presentera sin avel på deras största dag för fransk uppfödning?  

Fy ......vad arg jag blir på denna brist på insikt!

060706 Novasky blev ännu ett offer i den långa raden av hästar som under det senaste året fått plikta med antingen livet eller avslutad tävlingskarriär pga Täby banans undermålighet. I mitten på maj visade Novasky upp en varning vilket är väldigt märkligt med tanke på att det är en lätt och välgalopperande häst. Under en månad har vi försökt hålla henne på benen i syfte att kunna löpa henne i Breeders stayer den 17 juli. Tyvärr måste vi den 30 junni konstatera att det inte gick längre och vi är i förtid tvungna att inse faktum att hennes löpkarriär är över innan den egentligen hade börjat. Totalt fick hon starta 10 ggr med fördelningen 4 3 1. Segrar kom i två Breederslöpningar därutöver kommer två målfotoförluster i Sv. Oaks samt Dianalöpning. Totalt var Novasky Skandinaviens vinstriukaste häst alla kategorier inom galoppen 2005. Trots framgångarna som gott och väl räcker långt, kan man konstatera att karriären också bjudit på enorma besvikelser där den sista och slutgiltiga skadan känns minst lika tung som den sanslöst olyckliga händelsen med sadeln som gled i Breeders Classic. Trots detta var hon blott slagen 8 längder och resultatet i löpet hade definitivt varit ett helt annat utan den oturligheten. Täby banan skördar som sagt offer utan att ledningen verkar förstå konsekvensen av detta för rekrytering av hästar till banan. Vi själva har nu i de tre senaste kullarna omfattande 8 hästar i träning på Täby drabbats av 2 senskador och 2 frakturer dvs 50 % har fallit bort innan deras tävlingskarriärer egentligen har börjat. Våra erfarenheter är bara en liten krusning på vattenytan jämfört med det som dagligen rapporteras in av skador på hästar. Vi drar konsekvensen av detta och letar andra banalternativ till våra hästar i fortsättningen till dess att Täby banan bevisligen är tjänlig.

060622 Våra tvååringar är i fullt arbete och två av dem Novapage samt Novarace utvecklas stadigt åt rätt håll. Den tredje Novalace växer och blir allt större varför den kommer att bli senast av de tre. Väntan på tvååringar är alltid spännande och intressant och i dagsläget finns förhoppningar om att Novapage och Novarace skall ta upp konkurrensen på högsta nivå framåt sensommaren.  

060408 Novasky har övervintrat på ett bra sätt och har nu börjat öka tempot i sina träningsrundor. Sky är mycket starkare idag än för ett år sedan och rejält grundarbetad inför årets säsong. Det är stor skillnad från vintern 2005 då hon pga envis mugg, balltramp och andra småskavanker inte kunde arbetas alls. Först månaden innan Dianalöpningen 2005 kunde hon arbeta kontinuerligt. Dianalöpningen slutade med målfotoförlust och en andraplats. Andra förhållanden i år alltså och vi ser framemot hennes debut inom några veckor med förväntan.

060408 Novasky som var Skandinaviens framgånsrikaste/vinstrikaste häst 2005 fick slutligen mottaga priset som 2005 års bästa sto i Täby regionen, utsedd av Stockholm Kapplöpningssällskap. Vi tackar för utmärkelsen. Frågan är hur Novasky uppfattats om hon vunnit ytterligare ett Breeders, det Breeders som hennes sadel gled upp på manken. Endast slagen med 8 längder utan kunna ridas var det sannolikt ändå hennes bästa prestation. Utan missödet hade övriga fått anstränga sig en bit ytterligare för att få sina placeringar.

060401 Novacatch avslutar sin tävlingskarriär efter en alltför kort tid. Catch debuterade sent, först som nybliven 3 åring i februari 2005 med en övertygande vinst. Var sedan kort slagen 3:e till Badeerah och Invertiel men före Moltas den 17:e April. Löpte här under sin form vilket besannades då han strax därefter stod med luftvägsinfektion. Infektionen blev förödande för Catch som missade Jockeyklubbens och dessutom kom ut dåligt förberedd (sjuk?) i Danskt Derby. Ansågs på visad kapacitet ändå som en av de mer betrodda bakom Mission Possible i förhandsnacket inför derbyt. Catch går nu till utbildning som dressyr och hopphäst för vilket han visat stor begåvning. Helsystern Novapage 2 år får möjlighet att försvara familjeäran under året på samma sätt som årskamraten Novalace får axla Csars mantel.

060401 Novacsar vår  ytterst lovande treåring fick tyvärr avlivas pga av en allvarlig fraktur i anslutning till bäckenet. Csar ådrog sig skadan i ett avslutande arbete inför kvalet den 2 februari. Skadan bedömdes så allvarlig att den inte gick att läka ut. Ytterst tråkigt med taanke på att han i sina träningsgalopper visat anmärkningsvärda fartresurser. Som son till Novascotia ,som lämnat så många talangfulla och  duktiga hästar , var det synd att han inte fick bidra till pappan Diaghlyphards framgångar. Diaghlyphards sista kull är två år i år och helsystern till Csar, Novalace,  får försöka leva upp till de förväntningar som Csar bar på sina skuldror. Novalace anländer till tränare   Tommy Gustafsson den 4 april efter att ha grundtränats och ridits in av Carina Axling i Ärla utanför Eskilstuna. Stor flott häst med mycket utstrålning. Vi hoppas!  

060220 Novapage nybliven 2 åring har anlänt till Täby för att börja arbetas mot sommarens starter.  Page är en fin fux som påminner mycket om mamma Novafun som själv debuterade som målfotoslagen i prestigefyllda Götalandlöpning verkar förärva stora kvaliteter till sina avkommor.  

060220 Novadime laddas nu för start den 2 mars över 1600 m. Vi hoppas banorna successivt blir bättre, med bättre fäste som följd. Dime hade greppet senast i Finalen för Milers men fick ge sig efter ett alltför överpacat löp. Vi hoppas på ännu en lite bättre insats den 2:e mars.

060220 Novasky som  fick se sig besegrad häromsistens på den stora hästgalan av Jubilation i striden om Årets Galoppör gick även lottlös ur omröstningen om Årets sto  i galoppens egen hästgala. Uppenbarligen räckte inte två Breeders vinster och två målfoto förluster i Diana samt Oaks för att beveka den röstande publiken. Lägg därtill att Sky även hade ytterligare ett Breeders på gaffeln men som försvann pga ett missöde med sadeln som gled. Novasky kommer igen - på banan.

060211 Novasky som  fick se sig besegrad häromsistens på den stora hästgalan av Jubilation i striden om Årets Galoppör har nu nominerats till titeln Årets sto 2005 i galoppens egen hästgala. Avgörandet sker den 17 februari.

060211 Novadime var lysande 3:e i Vinterfinalen för milers den 9 febr. Dime som haft det  motigt i vinter fick äntligen lite bättre fäste i banan än det tidigare "kakaounderlage à la O'boy" som han löpt på. Omedelbart var prestationen oändligt mycket bättre. Hade grepp på händelserna upploppet ner där han slutligen fick övertag på Eko Monopol men inte kunde försvara sig mot Zico och Ringdove som inte gått med i det överpacade utgångstempot. Fortsättning följer.

060201 I ett nummer av Skandinavisk Galopp innan jul fick jag ett svar på mitt debatt inlägg om vikten av en handcaping ställd utom, om möjligt,  allt tvivel i Skandinavienn. Mitt genmäle på detta har inte införts i Skandinavisk Galopp varför jag själv lägger ut detta aktstycke under Racing

060201

Syrligt sa räven (handicappern) om rönnbären!

Man tackar allra ödmjukast för svaret runt konstiga handicapsiffror samt informationen från spökskrivare Björn Eklund om att vi minsann har en väldigt aktad och kompetent handicapper i vår galoppverksamhet. Tveksamheten till det senare minskade ju inte när vederbörande förklarade att handicaping inte har att göra med varken hästfärger eller ägaridioter som satsar stora ekonomiska resurser, i en galopp som försörjer tjänstemän på olika positioner inom sporten.

Ett förtydligande, frågan handlade inte primärt om Novasky’s formtal är rätt eller fel utan utgick från henne i ett resonemang där handicaptalen upplevdes som märkliga i en 3 årskull som tävlat under ca 2 år mot och med varandra. 

Nu är det ju så att om positionen som handicaper är så utsatt som Björn indikerar, så är ju skälen än starkare att fördela det ansvaret på en bredare bas som kan ventilera hästars prestationer på ett allsidigt sätt.  Beträffande tidigare s.k  misslyckande med landsvisa handicapers så var det väl så att övergången till en enda handicaper inte skedde helt smärtfritt. Man tvingade mer eller mindre bort tidigare handicappers, om mitt minne inte sviker. Dessutom så är det ju så att alla blir vi äldre. Skandinavisk galopp borde se om sitt hus innan det är för sent så att nya krafter kan komma in och ta vid innan nuvarande handicaper lägger de matematiska formlerna på hyllan. Vad vore då bättre än att börja sökandet efter ytterligare två landshandicapers som tillsammans kan köras in i systemet innan det är försent. Jag förmodar att handicapingen görs med stöd av ett datasystem eller liknande till vilket en mer kompetent objektiv uppfattning skall läggas Spelsäkerheten skulle må bra av det och även de förkättrade hästägarna som funderar över konstiga formtal.   

Kan också påminna om att i Sverige har vi dessutom alldeles nyligen upplevt att en ishockeydomare som dömt ishockey i många, många år på ett fläckfritt sätt, inte får döma mer pga blotta tanken för kritik i samband med en anställning på marknadssidan hos Svenska Spel. Spelsäkerhet! 

Förklaringen som lämnades till varför vissa hästars formtal i Elitlöpningen förändrades men inte andras var tämligen ihålig. Vissa hästar fanns det förklaringar till ex.  kickbacks, dubbla dåliga prestationer, ogynnsamma löpningsförlopp etc men för andra hästar gäller inte liknande förklaringar. Att hästar i inbördes möten dessutom sinsemellan har klarat ut sin ranking Solvana/Novasky är inget som vår handicaper tar intryck av. Dessutom uteblev Seeland Empire i analysen, men det är svårt att hålla reda på allt i handicaping! 

Om nu handicapern syrligt tycker att hästägaren Håkan Karlsson talar i egen sak så är det i förlängningen helt korrekt, jag anser mig ha full rätt till detta, efter 30 års investeringar i galoppsporten. Jag kan inte överblicka andras investeringar inkl. handicaperns men det är hög tid och synnerligen normalt, att investerare på olika sätt bevakar sina intressen vad avser gjorda investeringar. Jag rekommenderar andra aktiva, investerare etc i galoppen att använda sin dokumenterade kompetens till att ta tag i frågor av olika slag inom galoppsporten så att sporten kan utvecklas på ett för deras investeringar gynnsamt sätt.

Slutligen kan konstateras att konstiga formtal förekommer alldeles för frekvent oavsett om Håkan Karlsson har hästar till bedömning eller inte, spelaren Håkan Karlsson blir även han mycket konfunderad över hur handicapingen fungerar.

 

060201 Två av våra mest lovande och omtyckta hästar som pga oturen inte fick visa sin kapacitet på banorna har gått vidare till nya ägare. Novaroad som tidigt visade jätteanlag och som fick stoppas i omgångar har övertagits av ny ägare och kommer så småningom att provas i dressyr. Novatalk, en gång i tiden löftesrikt sto hos Sören Jensen har försålts till ny ägare som ämnar prova det snygga stoet i hoppning och fälttävlan. Lycka till med dessa två fina individer.

060131 Fölningssäsongen står för dörren och de två som vi väntar föl efter i år är Novafun resp. Novapearl. Båda är dräktiga med Most Welcome och först ut att föla är Novafun den 20 februari.

060131 Spännande period väntar nu med en ostartad treåring på väg mot start Novacsar samt tre stycken tvååringar under uppträning för sin första säsong på tävlingsbanan. Tvååringarna tillhör alla Diaghlyphards sista årgång och har alla helsyskon som visat kapacitet som duger en god bit. Spännande.

060131 Novadime beräknas starta i Vinterfinalen för milers den 9 febr. Dime har haftdet motigt i vinter trots jättefin form. De tunga och lösa banorna har inte passat honom. Vi hoppas på en mer sammanhållen bana i finalen vilken han för övrigt hade turen att vinna förra året.

060131 Novasky har efter en tids nedtrappning återigen börjat röra på sig runt Täbys träningsoval. Allt väl så långt.

060131 Novasky fick inte titeln Årets Galoppör på den stora hästfesten i Göteborg. Priset gick till Jubilation. Det var en festlig och folklig tillställning med Loket i högform, god mat och inspirerande prestationer av fyrbenta och tvåbenta vänner. 

051207 Novadime saknade tävlingstempo den 17 nov i Ulriksdals Minnesköpning och slutade i nedre delen av resultatlistan. Luften tröt 400 m kvar i utvändingt slagläge. Inför starten i Milerserien den 8 dec hoppas vi att luften finns på plats hela vägen. Novadime har den senaste tiden varit osedvanligt mjuk och smidig vilket bådar gott inför fortsättningen. En placering bland de tre hoppas vi på även om motståndet på papperet ser ovanligt skarpt ut.
 
051114 Novadime som haft ett uppehåll sedan maj månad är åter på gång och startar den 17 nov i Ulriksdals Minnesköpning där han var gott placerad föregående år. Dime är alltid Dime, ett hjärta av guld vilket gör att vi hoppas på en framskjuten placering i återkomsten till tävlingsbanan.
 
051114 Novasky slutade 4:e i Treåringarnas Elitlöpning efter en fantastiskt imponerande Moltas som kom långt bakifrån och vann lätt. Novasky hade väl inte sin bästa dag men gjorde ändå ett bra löp. I efterhand kan man konstatera att 1600 m sannolikt var ett par hundra meter för kort och att hon inför kommande år säkeert har sin idealdistans runt 2000 m. Sky har ett fantastiskt facit i år med  två klassiska målfotoförluster i Dianalöpning och Svenskt Oaks plus två segrar i Breedeers i Sverige resp. Norge. En i sanning unik prestation som ett fåtal om ens någon hittills presterat.
 
050919 Novasky tog stor revansch på oturen genom att vinna Norges Breeders Prize Classic, motsvarigheten till svenska Breeders Trophy Classic som blev en så förödande tråkig upplevelse den 30 augusti. Alla inblandade hos stall Gustavsson inklusive vi som ägare var oerhört lättade över att inget liknande  återigen inträffade som vid den svenska utgåvan. Novasky samt David Delgado gav oss ändå hjärtat i halsgropen då hon sladdade betänkligt långt efter täten i mitten på bortre långsidan. Därefter gick det desto fortare och hennes upplopp var av det vassare slaget och segern kunde räknas in långt innan mållinjen. Sky har nu startat 9 gånger och har aldrig varit sämre än tredje i "felfritt" lopp. Fyra segrar har det blivit, tre andra samt en tredje och Sky tycker uppenbarligen att racing är det bästa som finns. Lugn harmonisk, lätthanterad och full av löpningskapacitet fortsätter hennes färd mot förhoppningsvis nya höjder. Tack! Stonova blev genom segern den enda hästägaren och uppfödaren som hittills vunnit löpet två gånger sedan starten 1995. Novakey vann löpet som storfavorit precis som Novasky redan 1998.
 
050912 Breeders Prize i Norge står härnäst på programmet den 18 september för Novasky som så oturligt fick miljonloppet Breeders Classic helt saboterat för sig i och med att sadeln gled ur sitt läge redan efter 150 m och jockeyn fick fullt upp med att klara sig och hästen från att störta. Upplevelsen har varit mycket smärtsam för alla inblandade och vi hoppas att ingen behöver uppleva något liknande i en löpning av samma dignitet. Breeders Prize i Norge är en helt ny löpning där vi hoppas på rättvisa   löpningsförhållanden. Banan är speciell med sin kupering och därtill oftast så här års rejält krävande pga höstregnen. Femton hästar kommer till start och en handfull är seriösa aspiranter på förstapriset, äran och prestigen. Vi håller det som är kvar av våra tummar för Sky.
 
050912 Novacape har sålts till Stall Direkt och vi hoppas att han utvecklas under höst och vinter till nästa års säsong. Novaroad samt Novadime är på väg tillbaks till tävlingsbanan efter vila för att hålla Stonova flaggan högt under kommande höst och vintertävlingar. Novaczar en tvåårig helbror till Dime börjar så smått visa framfötterna hos Tommy Gustafsson och debuten kan komma under senhösten innan vinterkylan har kopplat sitt definitiva grepp. 
 
050729 Breeders Trial på Täbys blytunga gräsoval den 28 juli var en kraftig besvikelse för oss. Vi hade stora förhoppningar på såväl Novacape som Novacatch men dessa kom gruvligt på skam. Båda hästarna är betydligt bättre än sina nuvarande formtal men på något sätt har det gått troll i hela deras tävlingskarriär. Det finns visserligen förklaringar och framtiden får utvisa om dessa är korrekta. För Novacatch började problemen då han var kort slagen om andraplatsen till Invertiel och Baderah i sin andra start för att sedan veckan innan Jockeyklubbens Jubileumslöpning tvingas strykas pga en halsinfektion. Därefter blev det för litet tid för jobb inför Danskt Derby och nu senast var det ytterligare en incident under löpningen som kom att förstöra chanserna. Även Novacape har kommit fel på det hela, helt oförskyllt. Nästa gång hoppas vi att det inte dyker upp oförutsedda händelser utan att hästarna får visa sin förmåga.    
 
050719 Tredje gången gillt var det när Novasky gladde oss alldeles oehört och vann Breeders Mile på Täby den 18 juli. Tio dagar efter målfotofinishen i Svenskt Oaks gjorde hon och hennes eminente ryttare David Delgado slag i saken och vann efter en ruskig 1000 m avslutning över dubble 2000 Guineas vinnaren York Street med 1 längd, med mer kvar att ge om så skulle behövts. Tränare Gustafsson har alltid haft höga tankar om Novasky men frågan är om hon inte till och med överträffat dessa nu. För vår del var det en mycket stor och överväldigande känsla att se Sky på oförskräckt och bestämt sätt slå klorna i ledande York Street 150 m kvaroch bara gå ifrån till 1 längds segermarginal. Fantastiskt! Novasky har nu startat 7 gånger med resultatraden 3 vinster, 3 andra och en tredje.  Fortsättning följer förhoppningsvis den 30 augusti i Breeders Classic om den flyktiga turen står oss bi.
 
050710 Underbar Novasky gjorde Svenskt Oaks ooliidligt spännande.  Femton ston kom till start i årets Oaks den andra svenska klassiska uppgörelsen för 3 åriga ston. Hela eliten fanns samlad och för vår egen del skulle ett antal frågor besvaras av Novasky. Hade hon överlevt sin fantastiska prestation i den första klassikern Diana där hon förlorade striden om första platsen med hals? Skulle hon klara av att resa i högsommarvärmen till Malmö och övernatta i ett främmande stall? Skulle hon äta och dricka? Framförallt skulle hon klara den nya banan och den långa distansen 2400 m? Novasky lämnade ett rungande JA-svar  på alla dessa frågor. Lugn och fin i ledvolten, inga problem med resan, mat, bana och distans etc. Novasky visade också upp en form som räckte .....till ett målfoto återigen slagen nu till tredjeplatsen av Xstase med hals och Shangri La med huvud. Surt sa räven, men vilken fin prestation av Novasky och David Delgado! Kampen upploppet ner mellan Xstase och Novasky var .... som sagt oolidligt spännande, ryttarna jobbade frenetiskt på sina hästar, ett tag såg Sky ut att få greppet men hon kom aldrig längre än till halsen på Xstase och oturligt för henne kom Shangri La med en lång nos i sista språnget vilket gjorde att Novasky fick nöja sig med tredjeplatsen. Jag har varit engagerad i galoppen i mer än  30 år men kan så här på rak arm inte påminna mig en häst som i två på varandra följande klassiska löpningar blivit slagen på mållinjen. Om någon annan har ett bättre minne vore det roligt att få höra av denna via mail. Novasky får försöka på nytt i kommande löpningar men för hennes del har den klassiska segern under 3 års säsongen 'slunkit' ur greppet.  Novacape hade vi höga tankar om på Täby den 7 juli men Capen tyckte precis som fler av hans syskon att hård bana är något man helst skall undvika. Om inte ägaren har förstånd att låta bli att starta får man som häst, namn Cape, ta saken i egna händer och anstränga sig måttligt. Novacape behöver en god dirttrack eller en mjuk gräsbana. 
 
050705 Spännande avslutning blir det på denna vecka när först Novacape på torsdag 7 juli, utan blinkers denna gång, skall ut och försöka vända på steken visavi samma hästar som han mötte för 14 dagar sedan. Senast blev löpet helt fel med blinkers och vi hoppas att han denna gång kommer att visa upp en bättre sida. Dagen därpå skall Skandinaviens först Oaks avridas på Jägersro. Femton hästar har kännt sig kallade bland annat vår egen Novasky. Hon reser för första gången samt har aldrig startat på Jägersro vilket inger viss oro. Å andra sidan har Novasky aldrig varit sämre än två i fem starter och vid sina tre andraplatser varit slagen av importer. Sorrento Steel (vinnare av 1000 Guineas i Norge häromveckan) samt Petite Elle från Kahn stallet samt nu senast Norwegian Pride i Dianalöpning. Stayerförmågan tror vi finns med Deploy (Irländsk derbytvåa) som morfar och i övrigt idel stayerblod bakåt på mödernelinjen. Tiden efter årsdebuten Diana har varit bekymmersfri så "tärningen är kastad", låt oss hopppas på  ett positivt utfall.
 
050621 Danskt Derby blev ingen lyckad föreställning för Novacatch och i efterhand kan man konstatera att även här var kretsen kring hästen väl blåögda som skickade ner honom till Derbyt utan att få ett prep-race innan. Novacatch sågs och hördes via speakern under anfall vid ingången till upploppet men detta ebbade snabbt ut och Catch släntrade in i mål som näst sista häst. Hästen gavs dåliga förutsättningar, var inte tillräckligt förberedd, för löpet och vi tror att även Catch precis som Cape kommer att få snar revansch.
 
050627 Novacape startade på Täby den 23:e införd blinkers vilket vi trodde skulle bli en fördel för honom men ack vad vi bedrog oss. En hårt pullande Novacape i 1400 m kunde inte stå emot sista 400 m in på upplopet och fick definitivt kasta in handduken 200 kvar. Orättvist mot hästen som blev 3:e och får prova revansch utan blinkers inom  kort.
 
050621 Danskt Derby - Novacatch till start som vår första startande häst i Danskt Derby någonsin. Catch har haft det lite struligt sen sin start i april men tränade bra inför Jockyklubben Jubileumslöpning (samma dag som Diana) men fick tyvärr strykas för luftvägarna. Catch arbetade på ett helt tillfredställande sätt igår (måndag) tilsammans med Sheik of Dubai. David Delgado red och var nöjd med sin derbyritt. Derbydistansen  2400 m på obekanta och svåra gräsbanan i Klampenborg låter tufft för fältets minst rutinerade häst men Catch är en hårding och har varit stadig träningskamrat med tidigare derbyfavoriten, nu skadade, Glenury Royal. Catch kan galoppera, tränaren och jockeyn är nöjda. Det blir spännande och se hur långt träningsformen räcker och om orutinen betyder något. Förra året vann Novaduke Derby Consolation överlägset, trots orutin, tränad av Sören Jensen. Novascotia är mor till Duke och mormor till Novacatch, vi hoppas familjen lever upp till sitt rykte.
.
050621 Novacape startar på torsdag den 23 juni över 2400 m på Täby och den bildsköne Cape kommer att vara en spännande upplevelse i sin första start över derbydistansen något som vi hoppas skall passa honom som hand i handske. Han provas nu med blinkers eftersom han både i arbete och tävling hittills visat sig aningen flegmatisk. Cape är den som vi har kvar som eventuell startande i Svenskt Derby medans Novacatch får prova den danska motsvarigheten nu på söndag den 26 juni.
 
050608 Novask(oj)y oj, oj vilken årsdebut !!!!!!!! Efter en lång och prövande vinter kom så "Novaskoj" ut i årsdebut. I klassiska Dianalöpning, merparten av Skandinaviens bästa ston som konkurrenter med formen i topp, löp i kroppen och  tunga meriter sen tidigare. Favorit Xstase som för 2 veckor sedan vann motsvarigheten i Danmark, Mowerina mfl. Novasky hade dessutom för säkerhetsskull dragit ett omöjligt startspår längst ut, spår 14. Novasky såg ut som en tavla i ledvolten och brydde sig uppenbarligen inte ett dugg om förutsättningarna. Kvickt ur boxarna för att trots detta hamna i nedre tredjedelen av fältet vid övergången från dirttracken till gräset. Obekymrad om detta avancerade Sky från 1200m pålen i yttersväng runt hela fältet för att ganska enkelt vid ingången till upploppet 400 m kvar plocka ner ledande strorfavoriten Xstase, som haft ledningen mer eller mindre hela upploppet . Det behövdes en influgen fransyska (Norwegian Pride) med likaså influgen fransk toppjockey och en spårsnål invändig resa för att slå av Sky med hals på mållinjen, övriga väl distanserade. Sensationellt bra och en tränar-, jockey- samt stallpersonalprestationg som är lysande. Som lök på laxen överlevde det franska ekipaget en protest av ryttaren (David Delgado) på Sky för upprepad störning över upploppet. David var mycket upprörd och menade att utan detta hade Novasky vunnit löpet. Skiljedomstolen hade inte samma uppfattning och vi hoppas att man dömt rätt för en klassisk seger kan endast vinnas en gång i en hästs liv och kanske var detta chansen för Novasky. Som sagts många gånger tidigare, osvuret är bäst nya löpningar följer och även någon ny klassisk möjlighet, exempelvis Svenskt eller Danskt Oaks.
 
050605 Novasky årsdebuterar i Dianalöpning den 7 juni. Skandinaviens bästa ston gör upp om ett förstapris på 330 000 kr. Hon har haft otur i spårlottning och dragit nummer 14 vilket innebär att hon måste ha mycket tur för att komma med i loppet och göra sig gällande. Stor risk är att hon blir hängande långt utvändigt med dryga spår som följd. Av träningen att döma är hon pigg och sugen inför sin debut så osvuret är bäst.   Det sannolika är att vi får se Dianalöpning som ett första steg mot kommande uppgifter.
 
050605 Novacape 2:e när han återknöt kontakten med tvälingsbanan den 2 juni. Det var ett hedersamt dagsverke Cape gjorde efter 3 månaders vila som innehållit en del problem. Det var aningen osäkert om träningsdosen var tillräcklig samt distansen möjligen i kortaste laget. Efter en resa i bakre delen inledningsvis började Cape tåga mot spetsen 1000 m kvar och vid 400 m kvar, upploppsrakan, övertogs ledningen med 'sleapstreemande' Snatch i ryggen. Ge och ta upploppet ner slutade i seger för Snatch med hals på mållinjen. Cape mår bra efteråt varför nästa uppgift sannolikt blir i slutet av juni på Täby .
 
050516 Äntligen Novaroad, vinst i fjärde försöket den 10 maj. Galoppsport är i sanningens namn en prövande och karaktärsdanande sysselsättning. Efter sju sorger och åtta bedrövelser visade Road lite av det som ända sedan i oktober förra året lovat så mycket. Road hade tränat riktigt bra innan sin debut i slutet av förra året men var en katastrof i debutloppet och även i de två efterföljande. Nu var det emellertid en annan Road som visade upp sig, bra med nära fronten, hittade lucka invändigt in på upploppet och kunde säkert vinna med 2,5 längder. Tyvärr tyckte inte handicappern att prestationen var något att  yvas över utan satte formtalet 67 på en tid som endast var sekunden sämre än Cappucinos i dagens huvudlopp, vilken hon höjde till formtal 84. Utan hänsyn till åldersjustering innebär det att handicappern värderar  den senares seger till 17 längder bättre än Roads. Verkligheten säger att det skiljde 5 längder. Framtiden får utvisa om Road är värd mer än 67, baserat på prestationen borde det åtminstone varit formtal 74 och förhoppningsvis kan Road mer än så. Samma dag var Novadime ut i det lopp som Cappucino vann men Dime fick en dålig start med efterföljande rusning för att in på upploppet ha en andra plats som sedan växlades ner till en fjärdeplats innan målgång. Heder åt Dime som hållit Nova-flaggan i topp under höst och vintersäsong.
 
 
050227 Novacape 'kom, sågs och segrade'. Ut ur snöyran på Täby Galopp i första loppet kom Novacape, inte virvlande som de många snöflingorna, men obevekligt sista 75 m, pressade han sig till vinst med dryga halvlängden. Han gjorde det den tunga vägen, i spåren från 1000 m pålen och hem dundrade han på, 600 m var speeden och han såg klart piggast ut till slut. Ryttaren David Delgado gjorde ett kanonjobb i sadeln och får tillsvidare fortsättas att kallas Mr 100%. Han har nu ridit 4 hästar för oss och vunnit med alla.
 
050227 Novadime gjorde en hedrande insats som målfotoslagen fyra i sitt lopp på en bana som inte passar honom, rulligt, dåligt fäste samt tungt är inte hans favoritunderlag. Men som vanligt gjorde han sitt bästa, ingen tvekan om hans stora fighterhjärta. 
 
050226 Då var det alltså dags för den sista av 2002 kullens individer att debutera nämligen Novacape. Novacape har utvecklats mycket sista tiden i sina arbeten och kommer väl förberedd till sin tävlingsdebut på söndag. Han har en hel del att leva upp till med tanke på alla framgångsrika syskon, det börjad med Novakey  fortsatte sedan med Novafun, Novapearl, Novadime och Novaduke all mycket kapabla på sin dag. Spännande att se hur han kommer att hantera situationen. Det är ingen fördel att debutera i utlovat snöoväder men det sägs vara lika för alla. Samma dag kommer brodern Novadime ut mot i stort samma hästar som tidigare, det brukar bli jämt och hårt, senast vann Dime med hals. Revansch för dom andra nu?
 
050207 Den 6 februari åstadkom Novahästarna ett galoppens 'hattrick'. Tre startande hästar tre raka vinster. Först ut  Novacape som kvalade på ett övertygande sätt, kontroll på loppet i en inte meer än stadig canter, strålande. Debuterande Novacatch löste sin  debutuppgift med mersmak och vann till slut övertygande med 1,5 längd, blir intressant att följa. Till sist dagens clou, tuffa finalen i Vinterserien för Milers, Novadime ut och visade lejonklon, oerhört tät stird hela upploppet ned med tre hästar i bredd där Novadime till slut sträckte på sig och vann med hals. Strålande ritt på Dime av P A Gråberg som för övrigt vunnit två av de senaste 4 ritterna på Dime och däremmellan varit 4:e samt 3:e så nära full utdelning som möjligt. David Delgado red Novacatch och Novacape på ett lika utmärkt sätt och kan så här långt kallas Mr 100 % . Tre ritter har givit tre vinster även om den ena bara är ett kval. Vinnarna heter Novacape, Novacatch samt Novasky i december 2004.
 
050204 Den 6 februari blir det många Novahästar som skall prova lyckan på Täby galopp först ut blir Novacape som skall kvala  över 1000 m. Denna hel och halvbroder till många duktiga syskon har fått all tid i världen för att inte forceras för tidigt till start. Tränare Gustafsson bedömer nu honom mogen för kval efter att gjort ett antal fina arbeten. Senast gick han 53,6 över 800m väl i hand vilket lovar gott inför söndagen. Novacatch   kommer därefter ut i lopp 1 över 1350 m tillsammans med 14 andra nyblivna 3 åringar. Tufft med så stort antal hästar, mycket kan gå fel i debutstarten. Formen är säkert duglig, kvalet var bra som tvåa till stallkamraten Glenury Royal som allmänt anses som en undantagshäst utan att ännu gjort sitt första lopp. Catch har haft den tunga uppgiften att hela tiden arbeta tillsammans med Glenury och inte riktigt räckt tilll i deras gemensamma träningar. Vi hoppas dock att han kan visa ett positivt resultat första gången ut. Novadime slutligen kommer ut i lopp 7 i Finalen för Milers i Vinterserien. De tre försöken har resulterat i en första, en tredje samt en fjärde placering mot i stort sett samma hästar. Skillnaden denna gång är att alla bär samma vikt vilket inte varit fallet i försöken där Dime fått några kilon av de flesta konkurrenterna. Dime har sannolikt  svårt att hävda sig men osvuret är bäst, hästen är genomärlig och säljer sig säkert dyrt.
 
041215 Novaroad tar det lungt ett tag framöver, 2 åringen som visat stor talang i träning men inte lyckats i sina 2 starter ges nu ett andrum för att se om han kan växa i sin gängliga kropp och hitta den styrka som krävs för att tävla på hög nivå. Ostartade årskamraterna Novacatch samt Novacape är nu kraftigt på gång i sina arbeten  och kommer förhoppningsvis att löpa kvallöp och starta  i januari. Alla tre är i dagsläget ämnade för den klassiska säsongen.

 

041215 Novadime  infriade högt ställda förväntningar genom att på ett övertygande sätt vinna första försöket i Vinterserien för milers. Ett perfekt ridet lopp av Per Anders Gråberg i draget några längder bakom ledande Falcon on the Hill, till attack vid 400 m och till seger med 1 längd över Falcon som aldrig gav sig helt. Fantastisk roligt med tanke på hans goda form och lite otur i loppen på sistone. Fortsättning följer den 28 december i försök nummer 2.

041215 Novasky  är en härlig häst, oproblematisk, bildskön och med ett fighterhjärta av guld. Fyra starter, två segrar och två andraplatser är et strålande facit. Nu blev det seger under nye spanske jockeyn David Delgado som red ett optimalt löp avvaktande bakom täten och sedan full attack upploppet ner med en längd till godo på tvåan.

 
040928 Novaroad redo för kval. Den fuxige första avkomman till Vinterfavorittvinnaren i Danmark Novapearl, blir mycket intressant att se under tävlingsfärger. Han har visat god uppfattning och arbetar på ett bra sätt inför planerat kval den 10 oktober. R

 

040928 Novadime  räckte inte heller i sin andra start  i comebacken den 28 september efter lång vila. För lång distans, gräs samt ett opassande löpningsförlopp pullande i front med hela spurtgänget i rygg, 300 m från mål fick Dime sträcka vapen. Hästen är dock i kanonform och vi får söka oss tillbaka till medeldistans och dirttrack vilket uppenbarligen passar honom bäst.

040928 Novasky först till start av våra tvååringar den 10 september. Med Yvonne Durant i sadeln löste hon sin debut med mersmak och slog ett koppel importhingstar på ett bra sätt. Allt är väl efter denna start och fortsättning följer eventuellt med start den 10 oktober.

040928 Novaduke är såld efter en säsong som inte blev vad vi hoppades, fin form med två raka vinster mitt i sommaren men därefter svek formen. Duke har alltid varit en stor favorit till oss och är med sin fantastiska fysik, bildskönhet och mentala lugn ett mycket bra köp för den nye ägaren. Förhoppningsvis kan han återvända till den form som han visade och förbättras ytterligare under kommande år.

 
040828 Breeders är öppet, många hästar har chans och löpningsförloppet kommer att avgöra. Klar favorit är Queen of Heats från tränare Tommy Gustafsson men hennes säsong har varit lång och inget r givet på förhand. Distansen 1950 m på gräs möjligen mjuk till tung kan komma at öppna upp löpet för många av hennes konkurrenter. Många av favoritens konkurrenter i betrodda positioner har sprint eller medeldistanshärstamning vilket kan komma att bli en begränsning. Diaghlyphard är den hingst som har flest startande avkommor medan Heart of Oaks är pappa till favriten Queen of Hearts samt ett av favorithoten Lacelle. Vår egen Novaduke har en del att bevisa men kan om det fungerar samt banan blir åt det tunga hållet få en penningplacering. Stora pengar står på spel totalt skall 1.770.110 kronor fördelas mellan de sju första hästarna varav segraren får den ofattbara summan av 888.055 kronor för drygt 2 min galopparbete.
 
040828 Novadime är åter på gång och planeras komma till start den 10 sept. Allt verkar bra med honom nu och träningsrundorna sköter han som kanske aldrig förr. Dime är sparsamt startad och kanske kan få en fin höst på Täby.

040810 Novasky och Novaduke planeras till start på Täby den 17 augusti. Novasky debuterar på tävlingsbanan över fullvuxna distansen 1500 m gräs vilket naturligtvis är en säkerhetsfaktor för en ostartad 2åring. Novaduke skall prova i Breeders Trial, förlöpningen till Breeders den 31 augusti. 1950 m gräs på en snabb gräsbana gynnar inte honom varför vi hoppas på (förlåt) regn och rusk för hans del. En svår kombination eftersom ett sådant scenario säkert inte gynnar Novasky.

040810 Novaduke var 3:e i en äldre handicap i Köpenhamn den 7 augusti. Duke gav bort en hel del vikt och banan var stenhård och snabb. Lägg därtill att loppet reds med en långsam öppning vilket gjorde att han inte kunde speeda lika fort som de som var före honom i mål. Vann gjorde lågviktaren Lenderline med 10 kg mindre vikt.Novaduke var slagen med drygt en längd.

040810 Novasky kvalade på ett bra sätt den 27 juli som 2:a utan att vara forcerad allt verkar bra efteråt vilket gör att en start kan vara aktyell om ca 14 dagar. h

040716 Tvååringarna börjar röra på sig nu och för vår del vekrar Novasky vara den som är längst kommen, vi hoppas på kval innan juli månad är till ända. Även Novacatch samt Novaroad är helt kuranta efter en del problem med sårskador samt skenben. Tränare Gustafsson kvalade sina första den 13 juli på ett bra sätt så vi håller tummarna att det även går vägen med våra skyddslingar.

040716 Novaduke var godkänd i sin första kontakt med 3 års eliten. Fältets högst handikappade häst Muskateer Steel 84 i formtal vann och Duke var slagen 4 längder till femteplatsen efter en inte helt optimal resa. Ridande Yvonne Durante menade att hon fått en alltför vid sväng och inte kunnat kompensera det upploppet ner. Duke kommer att vara en ännu något bättre häst längre fram samt över en längre distans än dagens 1800 m. Att han klarar även en bana åt det tyngre hållet lovar gott inför hösten.

040710 Novadime har haft en mycket lång vila efter sina vinterstarter men provas nu åter i träning för start och tävling under höstsäsongen vi hoppas att det fungerar och han får möjlighet att återkomma i den fina form han hade under senaste höst och vintersäsongen.

040710 Novaduke vann mycket enkelt Dansk Derby Consolation och frågan huruvida han hade kunnat göra en bra prestation i själva Derbyt kanske får sitt svar på måndag 13 juli då han kommer upp till Täby för att möta ett mycket kvalificerat motstånd av importer. Möjligen kommer uppgiften alltför tidigt då Duken ännu inte är fullt utvecklad. Distansen är dessutom i kortaste laget, 1800 m, men hästen behöver rutin och löp inför höstens Breeders löpningar vilket är ett tänkbart mål framöver.  Kim Andersen har valt att rida Steelwolf istället för Duken som nu istället  får Yvonne Durant i sadeln. Yvonne har ridit en häst tidigare för oss på hästar i träning hos Sören Jensen, nämligen Barrabaz vilket hon gjorde alldeles utmärkt, hästen vann loppet. 

040621 Novaduke gick idag på morgonen ett finslipande arbetet tillsammans med en av derbyts huvudfavoriter Fly Society. Hästarna gick huvud över mållinjen i ett bra arbete. Duke som ströks ur derbyt innan sin årsdebut kommer att prova sina krafter i Derby Consolation med Kim Andersen i sadeln. Vi hoppas att han nu är ytterligare framsatt i form vilket bör innebära att han skall kunna gör en bra 'figur' som dom säger i Danmark.

040612 2-årige Novacatch är på gång till Täby. Han skulle egentligen kommit upp från Jutagården förra veckan men en mindre förkylning satte stopp för detta. Efter en hel del mindre besvär samt en nyligen genomförd kastration är han nu emelleertid färdig för att visa upp sig på tävlingsbanan. Vi trodde han skulle bli en tidig häst men som sagt olika omständigheter har gjort att han inte är redo förrän nu.

040612 Novaduke avlade sitt maiden igår lördag den 12 juni i Köpenhamn. Han var hårt spelad på toton som favorit till 1,5 ggr pengarna och omgångens V5 spik. Lite märkligt kan tyckas men uppenbarligen finns det förväntningar på honom även vid sidan av våra egna.  Novaduke fick mycket uppmärksamhet av TV referenten på Dantoto utifrån att han måste leverera en bra prestation för att kvala in i Danska Derbyt men så är inte fallet eftersom hästen ströks innan årsdebuten den den 30 maj. Alltnog Duke inledde i den bakre delen av fältet på bortre långsidan medan två hästar i fronten försöke stjäla löpet genom att göra en kopia på Ihla Grande häromsistens på Täby i Jockeyklubbens Jubileumslöpning. Kim Andersen insåg faran sittande 20 längder efter fronthästarna och manade på Duken genom svängen som ensam tog uppjakten på de bortflyende. In på upploppet var det fortfarnde 5-6 längder upp men mitt på upploppet var Duke ifatt och förbi varpå han riden för händer, avstannande vann med 1,5 längder till godo. Ett bra löp som som inte tog alltför hårt på Duken och som kommer att sätta fram honom ytterligare. En bra ritt av Kim som också efter löpet menade att hästen är stor och mycket valpig, ännu inte fällt ur vinterhårremmen, och att den sannolikt kommer att förbättras ju längre säsongen pågår. Eftersom målsättningen med det Danska Derbyt har gått om intet, är målet nu att ha en frisk och fräsch häst till eftersommarens och höstens stora uppgörelser.  

040530 Novaduke årsdebuterade i Köpenhamn 30 maj över korta 1600 m. Duke slutade 4:a slagen med 1 längd gåendes gnom mål. Duke löpte grönt på en uppenbarligen alltför kort distans. Kim Andersen var snäll emot honom och lät honom själv avgöra insatsen. Trots detta sköt Duke till från ett klart slaget läge mellan hästar sist 75 m och var klart snabbast gåendes genom mål. Maidenloppet kan vara av klart godkänd karaktär då vinnaren Flirting Groom var knappt slagen av 2000 Guineas vinnaren Sibelius i årsdebuten 24 april och då hade den även Dollar Dance efter sig. Dollar Dance var sedan 3:e i 1000 Guineas. Tvåan Dressmaker gjorde en bra insats i sin föregående start.

040322 Novacape blev den av våra 2 åringar som först kom till Täby för 2 års-träning. Cape har ridits in av Carina Axling i Eskilstuna och fick nu byta plats med Novadime hos Tommy Gustafsson. Cape är en stor snygg halvbror till Dime med Spectacular Tide som pappa. Helbrodern Novaduke  3 år finns i Danmark inför kommande säsong som blir spännande att följa.  Danska Vinterfavortivinnare Novapearl är Cape's äldre helssyster.

040322 Novadime ströks i sin senaste start pga av tråkiga banor samt benhinneömhet ett svårt    beslut när han visade toppform vid segern i starten innan samt loppet endast bestod av 6 hästar. Så här i efterhand var det ett helt korrekt beslut då banan på Täby kom att bada i vatten och ojämnhet beroende på tjällossningen. Nu vilar Dime 6 - 8 veckor i lätt dressyrträning innan han återvänder till Täby för sommarens löpkampanj.

040308 Novalad är ett tråkigt kapitel. Hästen såldes efter auktionen 2002 för en billig penning till tränare John Huber som efter inridning sålde den vidare till en av sina hästägare. Det var med stora eftergifter vi sålde den fina fuxen i förhoppning  om att han skulle få en ärlig chans på tävlingsbanan. Nu kan konstateras att Novalad möjligen inte kommer att visa sig på tävlingsbanan överhuvudtaget då han nyligen operererats för en allvarlig hovskada som uppenbarligen plågat honom under mycket lång tid. Efter tränarbyte till Olle Stenström konstaterades att hästen omöjligen hade någonting att hämta på tävlingsbanan om inte hovskadan åtgärdades. Synd på Novafuns första avkomma som vi hoppades så mycket på. Vi håller tummarna för att han så småningom kommer till start men knyter än större förhoppningar till helbrodern Novacatch som vi själva har i träning på Jutagården och som inom kort kommer att anlända till sin tänkta tränare.

040307 Novasky är den första av vår 2-åringar som kommer till Täby, efter att ha varit under uppträning på Jutagården sedan i höstas. Hon byter plats med Novalady, som sålts, hos Tommy Gustafsson och nu börjar en spännande tid med fortsatt uppträning inför sommarens 2-årslopp. Novasky har ända sedan hon föddes varit en mycket snygg och försigkommen individ så det är inte överraskande att hon blir den av våra 4 2-åringar som Tommy väljer att starta med. Novasky är första startande avkomman till Novaux, vilken i sin tur är dotter till Black Cherry och en produkt av dennse resa till England där hon betäcktes av engelska Derbytvåan Deploy. Deploy i sin tur är efter avelsgiganten Shirley Heights. Novasky är således med Diaghlyphard som pappa en korsning mellan två av världens stora blodslinjer Norhern Dancer samt Shirley Heights. En korsning som producerat många världsstjärnor genom åren. Vi själva avlar genom Novascotia som är efter Verd Antique (Shirley Heights) efter denna sk 'nick'. Exempel på Novascotia avkommor med Northern Dancer blod är listedvinnaren Novakey, talangfulla Novafun samt härnedan omtalade Novadime.

040307 Novadime revansch för nederlaget över 1350 m häromsistens kom på skottårsdagen den 29 februari då han äntligen fick en bana med fäste. Dime var smått överlägsen efter ledning från start till mål och ridande Nicholas Cordrey kunde finåka sist biten in mot mål till en klar 6-längders vinst över 1600 m. Dime utvecklas vidare och detta var hans 12:e start och han har endast varit sämre än fyra vid ett tillfälle.

040307 Novalady har sålts till Stall Emm i Västergötland och kommer att löpa vidare i nya färger, Ladyn har visat stor kapacitet men missgynnats av vinterns dåliga banor. Vi hoppas att den nya ägaren får många tillfällen att njuta av Ladyns hisnande slutspeed. 

040209 Novalady har sannolikt passerat formtoppen efter att nu senast inte varit intresserad av loppet överhuvudtaget. En annan förklaring kan vara att även hon är kraftigt missgynnad av tunga banor. Hur som helst har hon vunnit tre segrar på kort tid och hennes träningsrundor under senhösten skvallrade om att hon kan röra sig väldigt fort. Sommarbanor kan visa sig vara den tid som hon kommer att visa en helt annan Novalady än det vi sett på sistone.

040209 Novadime räckte inte till över korta 1350 m den 1 febr utan slutade som 4:e. Tråkigt tycker vi som hade stora förhoppningar på honom. Vintertid är en svår tid att tävla på där banans beskaffenhet varierar från gång till gång. Nu har det varit en period av tunga banor vilket förmodligen inte gynnar honom, något som han visade redan i Norge tidigt i höstas men som vi då trodde berodde på att han inte var riktigt färdig.

040128 Novadime får bekänna färg nu på söndag den 1 febr över korta distansen 1350 m. Flera konkurrenter är gynnade av den distansen vilket inte är säkert för Dime som ju uteslutande har startat över 1600 m. Hinner han med i rusningen, vad får vi för bana på söndag? Ja frågorna finns där och svaret levereras av Dime själv vid pass kl. 15.25.

040128 Novalady kom helt bort på den blytunga banan på Täby den 25 januari. Endats vid  en handfull tillfällen under den senaste 3 åren har banan varit så tung. Vikten samt underlaget blev uppenbarligen för mycket för henne och slutspeeden kom aldrig trots ryttarens enträgna drivning. Vi tar nya tag och hoppas att banan blir något bättre den 8 februari.

040122 Novaduke utvecklas väl under sin vintervila i Danmark. Kylan  behåller sitt grepp om Köpenhamnsområdet vilket gör att Novaduke får ägna sig åt konditionsfrämjande trav men i mitten av februari är säkert förhållandena bättre och träningsdosen kommer att ökas. Om allt utvecklas som det ser ut just per idag kommer vi att få se honom i en tidig vårstart månadsskiftet april/maj. En stor flott häst som kommer att ha stor nytta av vinteruppehållet. 

040121 Novalady kommer till start på söndag över 2000 m i en 50 handicap. Hon bär 64 kg och rids av Yvonne Durant. Det är första gången hon kommer att bära så mycket vikt vilket kommer att bli spännande då hon inte är särskilt stor. Ladyn har dock visat att hon vet var mållinjen är belägen och med bra fäste i banan hoppas vi på det bästa.

040111 Novalady nosade till sig Trion den 10 januari efter en formidabel spurt. På vid det här laget omisskänligt sätt var Ladyn först när mållinjen dök upp. Vann med huvud och tog in ofattbara meter på ledaren i de allra sista sprången. Fanns med bra i loppet och reds alldeles utmärkt av Annette Jarvén. Ladyn visade ännu en gång att det gäller att hålla igång henne hela vägen till målsnöret.

040111 Novadime är en gedigen tävlingshäst, löper hela tiden helt i närheten av platserna 1 - 3. Den 3 januari var hanåter i elden över 1600 m, var i ledningen hela vägen men blev avslagen sista biten in mot mål av hästar som liftat i ryggen. Han var dock kort slagen och gav inte upp, 3:e platsen var hans och det med mersmak. Dime vässar klorna till nästa uppgift om 14 dagar där vi hoppas att han får lite tur på vägen och kan hamna ett par snäpp högre upp på prispallen. 

031230 Novadime var hårfint slagen i senaste starten i en Silverhandikap, där han inte lyckades fånga Lord Stradbroke utan fick ge sig med huvud till andraplatsen. Nya tag väntar nu på lördag den 3 januari då han kommer ut i Lördagstrion. Vi hoppas på en  bra insats då formen fortfarande verkar bra.

031230 Novalady var tänkt att starta den 27 dec men loppet tvingades ställas in pga väderleken och dålig bana. Naturligtvis tråkigt med tanke på att hon stod inne med en god chans, speciellt med tanke på att loppet sannolikt kunnat genomföras med en bättre framförhållning av Täby vad gäller banans skötsel. Lady får nu invänta ett nytt löptillfälle vilket förhoppningsvis kan bli i andra halvan av januari. 

031127 Novadime i finallöp den 7 december, efter den fina prestationen 25 nov blir nästa löpning finallöpningen den 7 dec dit ca 20 hästar är preliminär anmälda. Svårast emot blir den briljanta On Light som radat upp segrar den sista tiden. 'Dimen' bör dock kunna få en fin placering bakom henne och alla löp skall ridas innan man vet resultatet.

031127 Novalady har en slutrökare, ja så måste man beskriva det när hon slutade 5:a i sin senaste start i betydligt hårdare konkurrens än tidigare. Drga 50000 kr fanns att slåss om på förstaplatsen vilket var anledningen att vi sökte tuffare konkurrens. I efterhand kan konstateras att det inte går att ha 25 längder upp till vinnarhästen när endast 800 m återstår av loppet. Lady gick dock sista 400 m alldeles fantastiskt fort och var endats slagen med 5,5 längder och det var tätt mellan hästarna på platserna närmast. I framtiden får vi försöka ha litet bättre anslutning när 'tåget' går och kanske då ha en bättre möjlighet till kamp om vinsten. 

031127 Novadime vann tuff slutstrid, i föregående start sa Yvonne Durant som red Dime att han för första gången 'gick hela vägen in i mål' men att vi fick stryk av en för dagen bättre häst. Vid vinsten den 25 nov fick vi ett tydligt kvitto på att Dimen nu orkar hela vägen, direkt från start satt han i ledningen och släppt ingen förbi sig trots Ancellias ivriga uppvaktning och attack sista 300 m. Vi som stod och väntade i vinnarcirkeln fick vänta en god stund innan segerekipaget kom tillbaka pga av Dime inte var trött utan fortsatte en bra bit till innan Yvonne kunde få stopp på honom. Dime ståtar nu med resultatraden 7 starter varav en seger, två andraplatser, 2 tredjeplatser och en fjärdeplats. Enda gången utanför pengarna var i Norge där han ledde till 150 kvar men orkade inte hela vägen in i mål tan blev utnosad på linjen om femteplatsen. Vem kunde tro denna utveckling i juli månad när han stpplade fram och knappt kunde röra sig.

031102 Novaduke kom till Jägersro med en del förhoppningar men lyckades inte infra fina träningsarbeten på den för danskar svårbemästrade dirttracken. Duken slutade 5:a efter att inte funnit något extra sista biten. Vinnaren är säkert en bra häst under utveckling och Duken var inte färdig för en allvarlig utmaning av denne på hemmabanan. Träningsarbeten har indierat att Duke är gynnad av gräsbana och en långlinjerad bana vilket inte är det som gäller för besök på Jägersro. Vintervila eller ytterligare en start är den fråga som skall besvaras den närmaste tiden, innan uppladdningen mot 3 års säsongen påbörjas. .
031028 Novadime visade i senaste starten att han är under utveckling då han som god 2:e till Go for Success och en tuff löpning i ingenmansland fick vika ner sig med 1,5 längd. Vi hoppas på ytterligare förbättring till nästa start. Halvbrodern Novaduke kvalade i Köpenhamn den 18 oktober genom att vara först i mål på en bra tid. Han är nu anmäld till Jägersro den 2 nov och möter där några bra individer men vi hoppas på en bra prestation. Helsystern Novapearl vann som 2 åring sin debut på Jägersro, så visa upp att du inte är sämre än hon.
031001 Novalady vann den 30 september sin andra raka seger efter att återigen presterat en slutspurt som var en kopia av sin fars sätt att löpa. Hon låg långt, långt, mycket långt sist, hade många längder att plocka upp 600m kvar men kom i en rykande finish riden för händer för vinna med en halv längd. I täten tågade Montowie som ryckt in på upploppet och hans försprång såg ointagligt ut, men Lady löste uppgiften och var nära att orsaka ägarna en mindre nervkollaps innan mållinjen passerades. Novadime kommer ut på Tisdag 7 oktober ,hoppas trenden håller i sig.
030911 Novalady vann den 10 september sin första seger, efter att ha tränat mycket bra under lång tid. Hennes tidigare starter har däremot slutat med placeringar längst ner i resultatlistan.  Nu vände hon upp och ned på resultalistan och placerade sig överst efter en slutspurt som var en kopia av sin fars sätt att löpa. Hon låg långt, långt, mycket långt sist, hade säkert uppemot 30 längder att plocka upp 1000m kvar men kom i en rykande finish riden för händer för vinna med en halv längd. Exakt så löpte hennes far, Spectacular Tide, som inte syntes i löpningarna förrän mållinjen passerades. Tack till Tommy G, Lotta och teamet för ett bra jobb med en inte helt enkel häst. Även Novadime var ute samma dag och efter 7 månaders vila var han nära att fånga vinnaren efter att ha tappat några längder i starten och var bara slagen som andrahäst med 1,5 längder. En kanonbra återkomst tycker vi och om allt är bra kommande vecka åker han till Norge för den korta avdelningen av Breeders Prize. Hans helbror Novakey vann den långa avdelningen som 3 åring för några år sedan och det är roligt om Dime kan göra en bra prestation i denna löpning som i så fall blir hans 4:e i livet.
 
030730 Vi besökte Novaduke  i Danmark häromdagen och fick se en kraftig krabat cantrandes på ett trevligt sätt. Bilden nedan togs i Dyrehavsbakken efter väbehövlig dusch.
                                                                                                                                   

duke1030730.tif (191384 bytes)             Kopia 2 av Bild(7).jpg (17135 bytes)

030726 Novaduke  i Danmark är åter i träning hos Sören Jensen sedan en dryg månad efter ett kortare uppehåll för att låta honom växa i sig innan den hårda träningen tar vid. Duke är helbror till Novapearl som vann danska Vinterfavoriternas Aerespremie som 2 åring i sin andra start. Han är således efter Spectacular Tide som lägger stora, ofta sena hästar, som ännu inte levt upp till faderns kapacitet. Ett antal goda avkommor har dock visat upp sig och framtiden får utvisa om Duke kan leverera det så många andra lovat men inte kunnat leva upp till. Kval kan vara möjligt inom en 4-5 veckors period.    

030725 Novadime som ett tag var i Danmark har återvänt till Täby, kastrerats samt provas ånyo att tränas upp hos Tommy Gustafsson. Novadime var klapphingst och kastrationen hoppas vi skall hjälpa honom att bruka sin 'bakkärra' bättre och inte ta all galopp på 'bogarna'. 

030725 Novalady som gjort allt rätt i träning och allt fel i löpning har för tillfället lämnat Täby för att förhoppninsvis hitta sig själv. Hennes framtida planer är inte bestämda.

030404 Novalady som tävlingsdebuterade sista vinterdagen på Täby tränar fortsatt bra och kommer att fortsätta sitt tävlande premiärdagen 22/4 på Täby. Vi hoppas att hon då kan ta revansch på debuten och löpa upp till sina träningsrundor som tränare Bruno Nilsson är mycket nöjd med fö stunden.

030404 Novadime som under vintern startat 2 ggr med 3;e placeringar som resultat har nu efter 6 veckors vila lämnat Sverige för Danmark. Novadime står fortfarande kvar i Danskt Derby och beslutet att ta honom till Sören Jensen i Danmark utgår från detta faktum. Historiskt har det visat sig väldigt svårt för svenska hästar att komma till danskt derby utan att ha provat på den kuperade banan. Vi vill med denna flyttning ge 'Dime' bästa förutsättningar kval till derbyt samt om så sker också möjlighet till bästa möjliga prestation i löpningen. 

030220 Novaux har sedan en månad tillbaka fått prova på dresssyrens ädla konst alldenstund fullblodsmarknaden är som den är dvs antalet intresserade hästägare och uppfödare försvinner i allt större omfattning från sporten och ingen nyrektrytering fyller igen hålen. Alltnog Novaux har på denna korta tid visat fantastiska förutsättningar för dressyrarbetet men även för hoppning. Löshoppning var inget problem första gången ej heller 110 cm,  lätt som en plätt tycker det snygga stoet som dessutom verkar ha ett temperament som lämpar sig perfekt för uppgifterna.
 
030220 Novalady kvalade med äldre häst formtal 69 den 16 februari, hon gjorde kvalet i lätt canter och gled retfullt enkelt ifrån sin mer rutinerade följeslagare. Allt verkar bra efter kvalet och hon planeras komma till start 9 mars. Intressant att följa om hon har ytterligare fart i sig än vad hon visat hittills.
 
030202 Novalady galopperar mot framtiden? Sent utvecklade och av otur förföljda Novalady har mellan sina påtvingade träningsavbrott visat stor fart och rätt inställning till ett framtida liv som kapplöpningshäst. Hon gör sina träningsarbeten hela tiden med plustecken och nu synes en möjlig kvaltidpunkt vara 16 februari. Osvuret är naturligtvis bäst hon befann sig i samma läge i månadsskiftet november/december. Lyckades då göra sig illa i boxen och kvalet gick om intet. Nu håller vi alla "tio" tummarna för att det skall gå vägen.
 
030202 Novadime slutade 3:e även  i sin andra start efter att ha pullat stenhårt i rygg på ledaren hela vägen. Attacken sista biten bet inte som förväntat och han måste lugna ner sig väsentligt för att kunna bruka sig fullt ut. Förklaringen kanske finns i att han inte gjort så mycket i träningsväg sedan förra starten. Nu slutade han 1,5 längd efter vinnaren och möjligen hinner han med ytterligare en start innan vintersäsongen är slut. 

 

Novatalk knappt slagen 3:e!
(29/4) Novatalk årsdebuterade den 19/4 med en godkänd 3:e plats efter att haft ledningen större delen av upploppet, men inte orkat stå emot sista 150 m. Som slagen av vinnaren med 1 längd kommer detta att innebära förbättring till kommande start.
 
2 åringar i snabbarbete!
(29/4) Novalady och Novasport hos Bruno Nilsson börjar lära sig vad det handlar om och går nu regelbundet allt snabbare träningsarbeten. Allt verkar utvecklas åt rätt håll och vi får som vanligt hålla våra tummar inför fortsättningen.
 
Novatalk på gång!
(6/12) Äntligen ser det ut som Novatalk, helsystern till Novakey, skall komma till start. Kvalade lysande på Jägersro 3/12 där hon mycket enkelt och oberört löste kvaluppgiften. Har vi tur med väder och övrigt kan en start ligga inom räckhåll runt jul.
 
Novazap!
(6/12) Novazap cantrar fortsatt bra efter 2 veckor på Jägersrobanan. Regelbunden träning har inte kunnat bedrivas sedan förra vintern. Vi hoppas och håller tummarna för en start inom kort.
 
Novazap!
(1/11) Novazap är åter i träning efter sin birkeland operation, uppträningen börjar och har som mål att under den tidiga vintersäsongen resultera i 2-3 starter. Vi hoppas nu att den kotledinflmmation och hälta som besvärat henne hela detta år nu är över.
 
 
Åter till Täby!
(1/11) 1,5 åringarna Novalady & Novasport har gått i träning hos Bruno Nilsson. Efter att i några år haft våra hästar i träning i Danmark kommer vi  att 2002   även ha Täby stationerade hästar. Prispengarna på Täby är alldeles för attraktiva för att inte vara med och tävla om samt att danska galoppen trots förändringar i och med övertagandet av dansk tipstjänst tyvärr fortfarande ser ut att få det svårt med omsättning och höjda prissummor.
 
Novacall!
(1/11) Novacall har sålts och blir kvar i Danmark hos Sören Jensen, hästen är fortfarande inte avslöjad utan har mer i sig än han har visat i sina tre löp. Efter sista starten där han löpte 2:e blev han kastrerad vilket vi hoppas hjälper honom framöver.
 
Novazap!
(7/9) Opererades för en lös benbit i vä kotled bak den 2/9 den lösa benbiten upptäcktes i juli månad men bedömdes inte behöva stoppa tävlandet, uppenbarligen har den ändå spolierat hela säsongen via en kronisk inflammerad led. I ett arbete precis veckan innan Breeders Trophy gick hon ett arbete med Breeders hästarna New York och Call Me York och var väl så god som dessa dagen efter var dock åter halt. New York löpte sedan up till 3:e i Breederslöpningen efter att tidigare varit 2:a i Danskt Derby. Vi hoppas Zap blir frisk nu och kan löpa som 4 åring. Kapacitet finns utan tvekan. 
 
Novatalk!
(7/9) Novatalks kval låter dröja hon tränar fantastiskt bra men behöver som många Diaghlyphards  ytterligare tid mentalt.
Novatalk mot kval!
(9/7) Novatalk beräknas kvala inom 2 veckor som det ser ut just nu. Novacall kvalade för 3 veckor sedan och kommer tilll start så fort banorna blir mjukare än de är för närvarnde efter den långa torrperioden. Treåriga Novazap tas för närvarande lungt i avvaktan på hösten.  
2 Åringar på gång!
(9/6) Våra två 2 åringar har kommit en god bit på vägen mot kvallöpning vilket känns väldigt bra med tanke på hur trögt tävlingsverksamheten har varit ett längre tag. Novacall är den som i dagsläget verkar ha kommit längst och kan komma till kval inom 2 veckor, han är en mycket försigkommen hingstavkomma till Diaglyphard - Novalaw.   Stoet Novatalk efter samma pappa och med Novascotia till mamma är även hon på gång och verkar betydligt tidigare än sin helbror Novakey och övriga syskon. Novafun efter Funambule var visserligen tidig men fick problem med skenben som 2 åring varför det blir spännande och se hur de närmaste galopperna artar sig.
Novazap..........

(9/5) Efter den svga inledningen på säsongen trots goda träningsrundor, står Zap över såväl Mowerinalöpning samt Dianalöpning. Uppenbarligen behöver hästen ytterligare tid för att växa i sin stora kropp varför huvudinriktningen blir höstens tävlingar. Tråkigt men inget att göra något åt.

Novazap 3:e.

(15/4) Novazap slutade 3:e i sin premiär, syntes aldrig med chans i loppet,   förbättrade sig successivt men hade enligt tränaren inte möjlighet att slå om när tåget gick.

Novazap startanmäld.

(7/4) Startlistan till Novazaps premiärlöp den 15/4 innehåller nio hästar. Sören Jensen stall har två hästar i loppet. Förutom Zap även Monsieur Et Toi. Banan blir mjuk eller tung vilket kan betyda en del då det är en samling oerfarna hästar till start. Formtalsvinnaren är Monsier Et Toi men flera saknar formtal lägg därtill att det är premiär varför utgången är öppen.

V5/2: Kl. 14:25 Formtal
4. 3-ÅRS MAIDENLØB - 1 28.000 1600M
1 ZOOPERIOR(DEN) 3 56.0 PUK ERVOLDER 57
2 NOVAZAP(SWE) 3 56.0 KIM ANDERSEN --
3 APPLE GREEN(DEN) 3 58.0 MARK LARSEN --
4 CUT CUMANI(DEN) 3 58.0 NICHOLAS CORDREY --
5 BIG BEN(DEN) 3 58.0 JACOB JOHANSEN 58
6 MONSIEUR ET TOI(DEN) 3 58.0 SARA SLOT 74
7 GO TO FORTUNEN(DEN) 3 56.0 BETTINA WILSON 66
8 EKO TAMARINDO(DEN) 3 58.0 FREDRIK JOHANSSON --
9*ANOTHER PADDY(IRE) 3 56.0 STEPHEN MEACOCK --
Hela startlistan till premiären här

 

Novazap till start premiärdagen?!
(3/4) Novazap kan komma att årsdebutera redan öppningsdagen den 15 april om allt går som det skall kommande 2 veckor. Hon är preliminäranmäld över 1600 m vilket passar alldeles utmärkt. Dagens arbete var till Jensen stallets belåtenhet och om inga efterräkningar kommer så kan prepareringen fortskrida. Zap är en, av flera Spectacular avkommor, som just nu rapporteras i positiva ordalag. Andra danska avkommor efter honom är Streckers Hot Shot som alltmer börjar förstå vad det handlar om på tävlingsbanan framöver. Arbetade i lördags, även han till stallets belåtenhet. Flemming Poulsen tränade Remember är ännu en Spectacular med stora förhoppningar. På Täby har Stall Capriole's egenuppfödda 2 åring Petipa uppenbarligen urskiljt sig som en lovande 2 åring vilket är utomordentligt roligt.
 
Mul och Klövsjukan ..... konsekvenser??????
(28/3) Vad får mul och klövsjukan för konsekvenser på försäsongens galopptävlingar i Skandinavien? Frågan känns högaktuell efter rapporter igår om misstänkta fall i Danmark. Transportförbud av djur gäller redan i drabbade Europeiska länder. Sannolikheten är stor att  det även blir transportrestriktioner i Skandinavien med ty åtföljande konsekvenser för de inledande klassikerna dvs Mowerina och Diana. Uppgörelserna blir enkom för hästar stationerade i respektive land? Motsvarande gäller Prammsdagen på Jägersro. Hur hanterar Wido Neuroth  situationen i Frankrike, går det att överhuvudtaget komma därifrån?
 
Novacall i början på febr 2001!
(14/2) Novacall under inskolning på träningscampen som Sören Jensens stall lämnar i början
på mars när nya stallar står klara inne på Enghavevej 2/Klampenborg.
Novacall.jpg (105541 bytes)
 
Novazap i början på febr 2001!
(14/2) Novazap och Novacat i skogen vid Dyrehavsbakken.
Novazap+Novacat.jpg (126867 bytes)
 
Novakey pensionerad!
(17/2) Novakey pensionerades i jan 2001 endast 6 år gammal. Tävlingsåret 2000 blev inte vad vi hoppats, redan i maj månad ådrog han sig en gaffelbandsskada. Efter 4 - 5 månaders konvalecens var han åter på banan och löpte god 2:e till Indeed på Jägersro. Han blev dock aldrig kvitt skadan varför han endast tävlade ytterligare en gång på Täby där han var 5:e efter Chephren. Totalt startade han 20 gånger vilket resulterade i 6 segrar och 4 andraplatser. Vinster i Jockey club cup (L), Larchs Aerespremie, SM för Stayers, Breeders Prize samt hårfint slagen till andraplatsen i Breeders Trophy. Novakey älskade och springa och gjorde det alltid med stort hjärta, i träningsstallet gick han under smeknamnet Forrest Gump, just med avseende på att han kunde springa hur länge som helst i ren glädje. Vi hoppas att något av hans syskon nu kan ta upp hans fallna mantel närmast i åtanke finns 3 åriga Novazap samt 2 åriga Novatalk, den senare en helsyster och kopia på storebror.
 
Bra prestationer av Novazap & Novacat!
(20/12) Novazap och Novacat gjorde bra ifrån sig vid gårdagens tävlingar på Täby. Novazap som tävlingsdebuterade, kom sent ur boxarna och var ca 7 längder efter täten men visade stor fart och satt invändigt i fronten redan mitt på bortre långssidan. När man svängde in på upploppet kom mjölksyran efter den hårda öppningen men var som 5:a bara 5,5 längd efter vinnaren. Zap kommer att utvecklas mycket med detta löp avklarat. Novacat som löpte för andra veckan i rad slutade kort slagen 3:a med mersmak, hittade inte den sista avgörande växeln till slut.
 
 

 

STONOVA AB
Stora Åsby Stuteri, 725 92 Västerås
Kontakt: Håkan Karlsson eller  Marie Hamell
Tel: +46 (0)220 438 80 ~ Fax: +46 (0)708 141631

E-mail stonova@stockholm.mail.telia.com