key2.gif (16337 bytes)

hem

avel

racing

Stora Åsby

Baileys produktspec.

 

 

 

 

 

"the sky is our limit"        globe_back2.gif (27215 bytes)

 

The NOVASKY story ......... daterad 2008.

novasky

bilder

ur en

karriär

Novasky vann Bloomers även 2008 efter en sedvanligt prickfri ritt av Manuel Martinez. Tränare Tommy Gustafsson har gjort ett fantastiskt  tränararbete med Sky som gång på gång kan prestera toppresultat på allra högsta nivå. Tommys personal är naturligtvis en mycket viktig komponent i Novasky's framgångar. Novasky vann nu Bloomers för andra året i rad, en uppgift som endast In Waiting gjort tidigare.

Men hur började det egentligen ...................

En lång historia med många vindlingar

Den börjar egentligen i slutet på 60-talet när jag som 18- 20-åringen bil-ledes reste till Täby galopp från Mälardalen (Västerås och Örebro) för att bli förmögen på spel på hästar. Teorierna var många och lyckan på spelet som alltid oerhört varierat vissa dagar lätt guldskimrande andra dagar kolsvarta, de senare dominerade förstås. Som den "stora analytiker" man var begrep man ju snabbt att det var skillnad på hästar och hästar, vissa hade bättre förutsättningar än andra och dessa hade ofta samma bakgrund dvs en bra mamma, som oavsett vilken hingst som tillfördes så blev avkomman bra. En sådan mamma var stoet Lovey Dovey hos Margit Åbjörn på Lilla Hjällö. Märren var superproduktiv och lämnad dryga 10-talet avkommor, de flesta väldigt duktiga.  Under den här perioden 1967 -1970 lämnade Lovey Dovey nedanstående ston alla var kanoner.

Födelsår Häst Far
1970 Happiness Carnoustie
1968 Fifty-Fifty Hyperbole
1967 Cherry-Brandy Carnoustie
Happiness, tränad av Åge Paus och ägd av Stuteri Hökärr var sin årgångs överlägsna drottning och vann allt som gick att vinna. Fifty-Fifty var en långbent fux som inte stod sin syster långt efter dock utan att lyckas i de klassiksa löpningarna tävlandes för Stall Wooster. Slutligen Cherry-Brandy en mörkbrun dam som belönade mig rikligt den dan när hon vann högt doterade Skandia löpning, tränad av Stefan Kajari och bländande riden av Janos Tandari året kan ha varit 1971. Stort fält, många med chans in på upploppet och så sköt hon som en smörkniv mellan hästar i ett fantastiskt speedryck, vann "going away". Den dagen hade guldskimmer, på äldre dar var Cherry-Brandy även en mycket framgångsrik hinderhäst.
Under de här åren kunde man inte undgå att bli förälskad i möderne linjen Lovey Dovey, vilket jag inte var ensam om, en annan som förälskade sig i linjen var Hans Adielsson som efter dessa 3 stons prestationer i stort sett köpte alla avkommor som Lovey Dovey sedan producerade. 
Stuteriet

Att se och uppleva farten, spänningen och de vackra hästarna sådde ett frö som långt senare kom att börja växa ett misslyckat köp av en tomt på Smådalarö slutet på 70-talet blev starten på förverkligandet av drömmen om ett eget galoppstuteri. Alla förutsättningar fanns tyckte jag, som vid den tiden hade prenumerationer på både Engelsk och Amerikansk fackpress, hade läst auktionskataloger långt in på nätterna samt följt Mill Reefs och Secretariats faschinerande karriärer och öden. Att jag sedan inte hade ridit, hanterat eller på annat sätt än via spelet kommit i kontakt med hästar hade mindre betydelse, det var inget som jag funderade över. Att man för att starta ett stuteri behövde obegränsade mängder med pengar för köp av gård och avelsmaterial bekymrade mig inte heller. Gården inhandlades med Dalarö pengarna, surt upplånade i bank och resan kunde börja. Gården som var totalt förfallen och på 9 ha inköptes 1982. Lagården hade kapsejsat, taket var raserat allt var ruttet, boningshuset omodernt och förfallet. Efter 4 års hårt eget arbete med nära och kära fanns såväl ett modernt och trevligt bostadshus samt en egenhändigt uppförd stallbyggnad i lecasten inredd med 10 nya Holma boxar. Under byggtiden uppenbarade sig nästa problem alldeles tydligt, när stallet är klart måste någon häst finnas för att det skulle kunna komma till användning. Det vore alldeles utmärkt tänkte jag, att medans jag bygger och gör klart så köper jag en bra stoåring, som kan komma hem till det nya stuteriet som tre eller fyraåring efter att den framgångsrika tävlingskarriären var över. Sagt och gjort och på åringsauktionen 1984 inhandlade tränare Josef Segner stoåringen Black Cherry för 10000 kr, mycket pengar dåförtiden. Jag hade träffat Josef några år tidigare i samband med ett delägarskap i en lovande häst vid namn Aros Legend. Black Cherry hade jag tittat ut i auktionskatalogen, hon var efter min favorit Cherry Brandy och ett utmärkt val för en framtida stuterikarriär efter avslutade löpningar. Jag letade upp henne på Täby i en box, ingen ägarföreträdare var där så jag dristade mig till att öppna dörren och steg in i boxen. Där stod hon, mörkbrun med stor bläs, frågande tittade hon på mig och undrade vad jag hade för mig. Jag lämnade henne efter en kort stund, tog kontakt med Josef och meddelade att han fick köpa henne om hon inte blev för dyr. Själv kunde jag inte vara med på auktionen utan åkte hem till gården för att fortsätta med den höstplöjning jag var sysselsatt med under stor prövning, körandes en traktor modell Bolinder Munktell 1959 års modell. Josef ringde senare på kvällen och meddelade att han fått klubbslag på hästen för 10000 kr. Jag fick beskedet medan jag i skymning fortfarande satt och skumpade på Bolindern.

Black Cherry tävlade som 3 och 4-åring, fick ett formtal på 70 och vann bla Oakshoppet på Täby. I aveln producerade hon 11 avkommor där några fick chansen på banan andra gick sönder för tidigt. Bäst på banan blev Novacat samt Novabeam båda vann och därtill också något halvstort löp.

En av de elva avkommorna blev Novaux, Novasky's mamma. Hon blev resultatet efter att Black Cherry skickades till England på en s.k fribetäckning. Svensk Galopp fick ett antal sådana med utländska hingstar under en period, från den Europeiska uppfödarorganisationen. Black Cherry lyckades få en betäckning med Deploy som var kort slagen tvåa i Irländskt derby på sin tid.

Novaux - Novasky's mamma

Novaux var ett grandiost stoföl och unghäst, vilket hon förresten är än idag. Utan att vara objektiv påminner hon en hel del om såväl Black Cherry som Deploys moder Slightly Dangerous, den senare ett av världens bäst avelston på senare år. Efter att varit en kort tid i träning hos Bruno Nilsson på Täby flyttades hon till Sören Jensen i Danmark. Sent hösten 1998 (30 nov) kom hon till start på Täby och blev 4:e. Detta kom att bli hennes enda start, något fungerade inte för henne våren 1999, misstanke om en krånglande rygg fanns, varför beslut fattades om att avbryta och sälja snarast möjligt till någon inom ridsporten. Priset bestämdes till 10 -15000 kr bara vi fick ett nytt hem till henne. En dag ringde Sören och sa att han hade en köpare på henne för 10000 kr, en veterinär i närheten. Snabbt beslut om att sälja togs och allt verkade ha löst sig. Några dagar senare ringer Sören ånyo och meddelar att veterinären hade ändrat sig, visserligen hade denne varit där och hämtat Novaux men därefter kommit tillbaka med henne i transporten. Veterinären meddelade att Novaux hade sparkat i transporten vilket hon inte gillade och därmed genomfördes inte köpet. Novaux togs därefter hem till stuteriet och betäcktes 2000  med Diaghlyphard. I januari 2001 fölade hon sin förstfödda som såg förskräcklig ut. Hon var sned och vind i alla dimensioner (windswept) och vi ångrade bittert att vi hade betäckt Novaux. Fölungen var dessutom livrädd och därmed också våldsam vilket gjorde att hon fick namnet Novaforce. Novaforce rättade emellertid upp sig och blev helt korrekt och snygg, humöret kom dock att bli hennes öde. Under vintern 2002 drog hon på sig en skada och blev halt vilket gjorde att vi måste ta henne till Strömsholms djursjukhus. Under lastningen i transporten på hemmaplan blev hon så våldsam att hon slog sig fördärvad när hon väl kom in  i transporten. Vi bedömde att det var bäst att ta bort henne i samband med olyckan. I februari 2002, samma år, fölade Novaux sitt andra föl som senare kom att döpas till Novasky. Ledsna och besvikna över att tvingas ta bort Novaforce beslutade vi oss för att inte betäcka Novaux igen utan att försöka sälja henne eller skola in henne som ridhäst. Vid ett tillfälle när vi sålde Novaqueen fanns en spekulant med i sammanhanget som ville köpa henne men inte hade nödvändiga pengar ca 30000 kr, förhyrning diskuterades men inte heller det blev en realitet.Novaux skickades iväg för tillridning och visade snart stor talang för dressyr. Hon var under försäljning under lång tid men ingen nappade, inte ens för slaktvärdet. Novaux utrangerades och vår dotter Thea tog över henne som ridhäst. Under 3 år kom hon att vara ur avel och gå som ridhäst,  numer är hon tillbaka i aveln och har 2008 dels en 1,5 årig hingst efter MostWelcome på stuteriet dels är hon dräktig med Green Desert hingsten Diamon Green efter ett besök på Irland.

Novasky - tur och otur

Novasky fångade ögat redan som föl och alla som besökte stuteriet var överförtjusta i henne, många ville köpa henne som föl bland annat den som inte genomförde köpet/hyran av mamman Novaux. Själv hade jag mina favoriter bland hingstarna Novacatch, Novacape samt Novaroad. Som åring var bl a dåvarande tränaren Hubert Doria samt hennes slutliga tränare och följeslagare Tommy Gustafsson förbi på stuteriet. vid olika tillfällen.  Dom tittade på hingstarna först och värderade dom efter bästa förmåga men sedan fick dom syn på den mörkbruna Novasky gående tillsammans med fölstona. Här var det ingen försiktig, eftertänksam värdering utan både föll pladask för hennes uppenbarelse. Och sen denne Luthman, en hästägare hos Doria, boende på trakten, som köpte foder hos oss under vintern och våren när Sky var nybliven åring. Vid varje besök kommenterade han Sky och dristade sig slutligen till att fråga om hon var till salu. Min hustru Marie informerade om att det var hon naturligtvis till rätt pengar. Detta intresse var konstant hela våren och slutligen frågade Luthman om var priset låg. Marie svarade inte under 45000 kr vilket naturligtvis var ett sockrat pris då vi hade bestämt oss för att behålla hingstarna. Luthman funderade, skickade Doria för att inspektera Sky men kom aldrig med något motbud. Vid ett tillfälle på Täby träffade jag  på Luthman och frågade om han bestämt sig. Nja, det var lite mycket pengar tyckte han, ok sa jag 40000 kr men inte lägre. Luthman svarade att han kunde tänka sig 35000, därmed rann affären ut i sanden. Luthman köpte senare sin häst som kom att heta Snatch, duktig men inte samma utveckling som Novasky. Luthman glömmer aldrig händelsen, han sade vid ett senare tillfälle att han får trösta sig med att det var han som såg henne först. Även under inridningen hos Ylva Lovén fanns spekulanter men tursamt nog fick vi behålla henne och har fått en fantastisk tid tillsammans med henne som tävlingshäst. Eufori har varvats med stort vemod.

Novasky inledde sin karrär på ett alldeles lysande sätt med en vinst redan i debuten trots att hon sannolikt inte visste riktigt vad det hela handlade om.  Hon debuterade i september och fick ett formtal på 74. Osäkerheten var stor huruvida detta skulle räcka till en start i Breeders Juvenile som löptes den 10 oktober. Vid tiden för anmälning till Breeders befann sig Marie och jag i Paris för att se Prix L'Arc Tromphe (Hurrican Run vann). I avvaktan på Arcen tillbringade vi förmiddagen i Louvren beskådande alla dess konstskatter. Helt plötsligt ringer mobilen, Tommy i andra ändan meddelandes att han räknat på hästar och formtal, det verkar som Novasky är utanför startfältet det gäller två platser. Tommy frågade om jag, med min goda relation till  Sören Jensen visste huruvida han tänkte starta sina hästar i löpet. Ingen aning sa jag men jag kan kolla, bra sa Tommy för då drar jag tillbaka Scottish Fun sa Tommy. Nej, sa jag det kan du inte göra. Jo sa Tommy eftersom vi äger hästen och Novasky är en ohyggligt mycket bättre häst så vill jag ha henne med i löpet. Sagt och gjort, stående i Louvren ringer jag Sören Jensen som också visar sig vara i Paris för att starta Binary File och frågar om han kommer till start med sina hästar i Breeders Juvenile. Sörens svar var javisst dom kommer. Novasky kom inte med i Breeders,   men Scottish Fun vann loppet för sin ägare och tränare Tommy Gustafsson. Sören Jensens hästar Dansuese Et Toi och Sir Spencer var åttonde respektive sist.

Det är svårt att förstå att en häst med sådana framgångar också haft enorma motgångar. Första motgången var när sadeln gled i miljonlöpningen Breeders Classic. Redan i första sväng gled sadeln upp på halsen Sky och ridande David Delgado fick rida barbacka hela löpet. När upploppet återstod (400m ) var Novasky utvändigt ledaren i sitt favoritläge men kunde inte galoppera eftersom ryttaren inte kunde hjälpa till, med nedsatta  händer kom hon i mål endast 8 längder slagen. Dagen efter kom inte David Delgado till sitt arbete hos Tommy Gustafsson utan var hemma vårdande en mycket öm och mörbultad ändalyckt. Resultatordningen i loppet hade sett helt annorlunda ut utan den olycksalig olyckan därom råder ingen tvekan.

Oturen var inte slut med detta, påföljande år var hon bra tränandes inför Breeders Stayer, också en miljonlöpning när tränaren Tommy helt plötsligt ringde  en dag och sa att han befarar det värsta dvs att hon hade fått en senvarning. Det blev fullt pådrag med veterinärbehandlingar varvade med träning, men inget hjälpte hennes löpkarriär var över. Vi försökte betäcka henne under den här perioden men trots bra förutsättningar blev hon inte dräktig. Novasky togs hem i juli månad 2006 och släpptes i hagen med våra andra fölston i avvaktan på betäckning våren 2007. I november/december började vi fundera om hon inte skulle kunna provas på galoppbanan igen. Orsaken var att hon hemmavid sprang som en "galning", senan förändrades inte av detta samt att hon visade att hon rent allmänt behövde mer aktivitet än vad som livet som avelsto erbjöd. Sagt och gjort i januari 2007 gick hon åter i träning hos Tommy Gustafsson och när försommaren kom var hon igång igen. Löpsugen som alltid öppnade hon med tre raka segrar, där segern i Bloomers Vase (Listed) var kronan på verket.

Allt verkade guldskimrande för att använda ett tidigare uttryck, men så fel det kan bli. Återigen ett samtal från Tommy där han konstaterade att hon inte rörde sig bra, halt vänster bak. Fullt veterinärpådrag igen, mitt i brinnande storloppssäsong. Många besök och röntgen bilder på Täby kliniken men inget svar fanns på vad som orsakade hälten. Storloppen stod på rad, Wettermarks på Jägersro i augusti, Coolmoore i september, Lanwades i oktober. Ridå. Novasky hem till stuteriet igen, equiterpeut tillkallades ingen ljusning. Novasky släpptes åter i hagen medans funderingar i desperationens tecken pågick. Samtal fördes med vår equiterapeut Monica där det slutligen mognade fram ett beslut om, att ett besök hos Sven Linblom i Sala kunde vara en utväg. Sagt och gjort. Novasky lastades in och kördes till Sala, Sven tittade på hästen under rörelse och fem minuter senare hade han hittat felet ett ansträngt griffelbensfäste. Sven behandlade och konstaerade att på 3 veckor borde Sky kunna börja träna så smått. Novasky var i konvalecens under 5 veckor och drygt 2 veckor innan Coolmor Matchmaker var hon åter i riktig träning hos Tommy. Hon hann få 1,5 jobb i sig innan start, en start, där hon slutade tvåa efter omöjliga Funny Legend. Fortsättningen följde i Lanwades Stakes där hon blev fyra efter en tung resa, Ellicat vann. Två avslutande tävlingar på dirttracken 2007 var katastrofer för den merittyngde Novasky, i den sista  tappade hon visserligen en framsko, men inför säsongen 2008 var frågetecknen många. Novasky har rättat ut dessa genom en lysande inledning på tävlingssäsongen med två raka vinster, varav den senaste skedde för andra året i rad i Listed löpningen Bloomers Vase.

Novasky's sätt att löpa är häftigt, Yvonne Durant som red henne som tvååring sa att ibland sitter du med fulla händer däremellan finns ingenting. Det berodde säkert på hennes orutin vilket också kanske var förklaringen till att hon efter sin debutseger var kort slagen till andraplatsen i två lopp innan hon återigen vann i sin fjärde start. Även nu i mogen ålder berättas att hon kan pendla mellan att ha enorm gålust till att finna sig i mer moderat fart dock nu mer beroende på vilka direktiv ryttaren ger. Man kan se i tävling att hon successivt accelererar allteftersom ryttaren kräver mer. Till synes omöjliga upphämtningar görs på väldigt korta sträckor.

Vad innehåller fortsättningen av hennes karriär? Ingen vet, men förmodligen blir den händelserik.    

Sammanställda kommentarer från hemsidan om Novasky

080618 Novasky vann Bloomers även 2008 efter en sedvanligt prickfri ritt av Manuel Martinez. Tränare Tommy Gustafsson har gjort ett fantastiskt  tränararbete med Sky som gång på gång kan prestera toppresultat på allra högsta nivå. Tommys personal är naturligtvis en mycket viktig komponent i Novasky's framgångar. Novasky vann nu Blommers för andra året i rad, en uppgift som endast In Waiting gjort tidigare, en tredje gång blir det sannolikt inte eftersom hon nu som 6 åring sannolikt gör sin sista säsong. Hennes sätt att löpa är oerhört publikknipande där alla inkl. vi som äger henne mer eller mindre bedömer det som omöjligt att hämta upp de försprång konkurrenterna har i olika skeden av löpen. När man står där och för sig själv konstaterar att det är omöjligt hittar den mörkbruna spurtfantomen nya växlar och gör det omöjliga möjligt. Fantastiskt och vilken upplevelse att få vara med om detta konststycke gång efter gång. Detta var sannolikt ett av de bättre Bloomers genom tiderna med en pånyttfödd Puggy i Yvonne Durants vård (3:e i Grupp 2 samt 2:e Listed i England) den segervane Ellicat (lysande i årsdebut) samt kvalitetsmässiga Solvana. Att ha fött upp och äga Novasky är en sällsam lycka. Fortsättning följer.......

080601 Novasky gjorde årsdebut den 30:e maj i Bloomers Trial. Frågan var om hon fortfarande var frisk och löpsugen. Sky blev inte svaret skyldig utan pulvriserade motståndet sista 400 m i en formidabel slutrökare som jag inte tror vi sett sedan 3 års säsongen. Det skall villigt erkännas att motsståndet på papperet var klart överkomligt men sättet som Sky vann på gladde oss verkligen. Nästa start blir huvudlöpningen Bloomers, som hon vann 2007, där ett betydligt giftigare sällskap väntas till start. En rad namnkunniga konkurrenter finns med innan sista insatst från samtliga tre Skandinaviska länder. Här finns Puggy och Ellicat från Sverigef, Solvana från Norge samt Good Girl från Danmark för att nämna några. Årsdebuten är dock avklarad och svaret som vi fick var eftertryckligt nu får vi se hurlångt det räcker när konnkurrensen skärps. I samma löpning gjorde Novapage en strålande löpning hårt dragandes i fronten och såg nästan ut att hålla hela vägen hem, tyvärr blev det lite carambolage med störningar mitt på uploppet. Då PA Gråberg begärde mer fart av Page tappade hon då helt aktionen och törnade ihop med Abbilou.  När hon sent omsider återigen kom på bettet igen var loppet förlorat men trött var hon inte varför ett mer framgångsrikt resultat kan förväntas nästa gång. Novapage har defintivt mycket stor kapacitet men har av olika skäl inte fått till det ännu i år.

080522 Novasky planeras göra årsdebut den 30:e maj i Bloomers Trial. Spännande att se huruvida hon fortfarande är frisk och löpsugen. Hon har haft en problemfri vinter innebärande att hon för första gången under de senaste 2 åren fått vara skadefri i nästan ett halvår. Träningen har löpt på enligt plan och detta borde innebära att hon är väl förberedd inför årsdebuten.

070910 Novasky 2:a i Coolmore Matchmaker Stakes efter att ha rehabiliterat en skada hon ådrog sig i vänster bakben (ligament vid griffelbenet) vid starten den12 juli. Novasky var blockhalt under fyra veckor av de 8 veckor som nu var mellan Cinnamon Challenge och Coolmore. Efter mycket om och men i rehabiliteringen började hon så smått skritta och trava första halvan av augusti för att först de två senaste veckorna kunna galoppera i träning. Sven Lindblom i Sala hittade felet och istället för avsluta tävlingskarriären fortsätter den till allas häpnad. Hennes "andra" comeback var således i Coolmore Matchmaker Stakes där hon slutade tvåa efter omöjliga Funny Legend. Man kan väl lugnt säga att bättre förutsättningar än 2-3 veckors uppträning inför ett sådant möte hade behövts. Sky löpte dock över all förväntan (igen) och per idag verkar allt vara ok, vi hoppas att hon nu får träna på inför nästa start som blir Lanwades Stakes den 14 oktober. Även denna gång fick undertecknad känna på hästägandets upp och ner. När Novasky travade förbi huvudläktaren på väg till start skyggade hon till och katapultade ryttaren Kim Andersen. Sky travade dock lugnt ner till startboxarna, blev infångad och en omtumlad Kim kunde sitta upp igen för att genomföra loppet. Ägarkretsen hade tätt på hjärtflimmer under några gastkramande minuter, loppet var njutbart efter denna händelse kan meddelas.

070831 Novasky till Coolmore Matchmaker stakes den 9 september. Precis som indikerades tidigare i denna spalt så vänder det fort i galoppen.Sky råkade efter senaste starten ut för problem och kunde inte starta på derbydagen den 12 aug. Novasky har nu återvänt till träningen sedan några veckor tillbaka och gick idag den 31 aug ett arbete inför kommande start på ett bra sätt. I Coolmore kommer den vanliga stoeliten ut med Funny Legend i spetsen. Ett svårt läge att möta de senaste årens drottning på de Skandinaviska banorna och som dessutom verkar bättre än någonsin efter segern i Marit Sveas Minneslöpning.   Alla löpningar skall dock löpas och vi är glada för att kunna deltaga i denna löpning efter juli månads strul. Viva La Sky!

070712 Novasky tog sin tredje raka seger när hon vann Cinnamon Challenge och är därmed obesegrad i år. Ny ryttare denna gång i form av Kim Andersen som ridit många av våra hästar till framgång genom åren under vår tid tillsammans med danska championtränaren Sören Jensen. På formtalet var Sky skyldig att vinna men alla segrar skall tas och inget är klart innan mållinjen passerats. Sky har efter sin comeback varit sanslöst bra och frågan man ställer sig är hur långt det skall räcka. Finns det fler segrar och nervpirrande lopp runt hörnet? Svårt att säga, i galoppsporten vänder det väldigt snabbt och vi gläds ofantligt åt hennes framgångar på galoppbanan. Nästa start är planerad till derbydagen på Jägersros dirttrack över 1730 m. Sky har startat på Jägersro vid ett tillfälle tidigare nämligen i Sv Oaks där hon blev tredje efter foto. Uppenbarligen klarar hon banan och kan dessutom resa på ett bra sätt. Vi hoppas på en ny stark upplevelse om en månad på derbydagen. Viva La Sky.

070613 Fredrik levererade i enlighet med vad han förutskickade efter att han ridit död löpning i Bloomers Trial. Fredrik som trodde att det hade räckt till vinst konstaterade efteråt att om bara Novasky tog löpet utan några påkänningar så skulle hon vinna huvudlöpningen Bloomers. Uppenbarligen kände Fredrik att det fanns lite resurser kvar plus förbättring efter att ha fått ett löp i kroppen och det var således tillräckligt för vinst nu. Två raka segrar för Novasky nu efter det långa skadeuppehållet vilket var över all förväntan om man betänker valet och kvalet runt årskiftet. Skulle hon betäckas eller skulle vi prova och träna någon månad för att se om det höll, för att i så fall, om hon inte höll, därefter gå till betäckning. Svåra frågor men så här långt har satsningen rullat vår väg. Omdömesgillt och professionellt upptränad av Tommy med personal, speciellt då Pavel Gajda som är Novaskys fasta träningsryttare. Championjockey Fredrik har också ridit två suveräna och spårsnåla löp på henne vilket inte gjort saken sämre. Ofrånkomligen om det fortsätter på detta vis kommer Novasky att träffa på Funny Legend vilket innebär ett ryttarproblem för oss då vi tappar Fredrik som under alla föhållanden kommer att rida Funny Legend. Efter Breedersegern i Norge 2005 skrev Morten Myhre i Skandinavisk Galopp att Funny Legend är drottningen och Novasky prinsessan. Det kommer att bli spännande att se uppgörelsen mellan regerande drottningen och den lilla prinsessan. Frågan är vilken distans som det kommer att handla om, möjligen 1730 m på derbydagen i M Wettermarks minne, fick man välja skulle det vara över 2400 m vilket vi vet att Novasky hanterar men kanske inte är Funny Legends idealdistans.

070611 Novasky kommer den 12 juni till start i Bloomers Vase på Täby. Efter hennes lysande come back i trialen har hon mest verkat må bra och arbetat sina rutinrundor utan några set backs. En stenhård bana på Täby imorgon kommer att gynna fronthästarna och det kommer att gå väldigt fort hela vägen. Novasky som har för vana att komma bakifrån kan få svårt att spela ut sin speed under dessa förhållanden.  

070525 Hon kom, hon såg, hon segrade, bevingade ord som har sin alldeles helt korrekta innebörd för vår fantastiska Novasky som efter 18 månaders tävlingsfrånvaro, 7 månaders total vila gåendes dygnet runt i en hage på stuteriet, kommeer tillbaka till tävlingsbanan i Bloomers Vase Trial och vinner. Strax innan mål hade hon greppet men sprången föll ut på så sätt att det blev död löpning om förstaplatsen med Poliaurea. Vilken prestation av den lilla damen som fortfarande har en del kvar runt magen som påminner om betesdagarna under sommaren och hösten på stuteriet. Fredrik red en begåvad ritt nära hårddragande Poliaurea, spårsnålt och med behärskad drivning in mot mål, väl medveten om Novaskys comeback-läge. Kapitel 2 i sagan om Novasky har börjat och idag dagen efter löpningen verkar hon vara helt ok.

070408 Novasky kommer allt närmare start. Arbetade återigen den 7 april på ett tillfredställande sätt enligt tränare Tommy Gustafsson. Det börjar bli olidligt spännande, snart är hon så långt kommen att det omöjliga snart verkar möjligt, dvs att återigen få se henne i Stonvas svarta och rosa tävlingsfärger.

070324 Novasky positiv i dagens utökade arbete och fortsätter på ett bra sätt sitt träningsprogram. Dagens träningsdos genomfördes som alla tidigare med fullt fokus över 600 m där hon med lätthet avverkade distansen på ca 41 sek, i sig ingen jättetid men ett viktigt led på hennes väg tillbaka till tävlingsbanan. Vi håller dom tummar vi har plus alla andra tummar för att hon skall lyckas. 

070106 En glad nyhet på det nya året är att vi kan komma att få se Novaskys återkomst till   tävlingsbanan under 2007. Novasky som oturligt skadade sig i maj 2006 under  avslutande träningsarbeten inför storloppssäsongen 2006 har åter gått i träning. Gjorda veterinärundersökningar visar att hon nu är mogen att påbörja uppbyggnaden för en tävlingssäsong  2007. Novasky som var vinstrikaste häst i Skandinavien, alla kategorier,  2005 har sedan skadetillfället vistats hemma på stuteriet och där klart visat att hon inte var klar med sin tävlingskarriär. Full av vitalitet och med spring i benen samt en stor rastlöshet har hon tydligt visat att hon vill tillbaka till banan. Vi hoppas nu att turen står henne bi och att hon kan återkomma till de nivåer hon visade prov på under 2005

060706 Novasky blev ännu ett offer i den långa raden av hästar som under det senaste året fått plikta med antingen livet eller avslutad tävlingskarriär pga Täby banans undermålighet. I mitten på maj visade Novasky upp en varning vilket är väldigt märkligt med tanke på att det är en lätt och välgalopperande häst. Under en månad har vi försökt hålla henne på benen i syfte att kunna löpa henne i Breeders stayer den 17 juli. Tyvärr måste vi den 30 junni konstatera att det inte gick längre och vi är i förtid tvungna att inse faktum att hennes löpkarriär är över innan den egentligen hade börjat. Totalt fick hon starta 10 ggr med fördelningen 4 3 1. Segrar kom i två Breederslöpningar därutöver kommer två målfotoförluster i Sv. Oaks samt Dianalöpning. Totalt var Novasky Skandinaviens vinstriukaste häst alla kategorier inom galoppen 2005. Trots framgångarna som gott och väl räcker långt, kan man konstatera att karriären också bjudit på enorma besvikelser där den sista och slutgiltiga skadan känns minst lika tung som den sanslöst olyckliga händelsen med sadeln som gled i Breeders Classic. Trots detta var hon blott slagen 8 längder och resultatet i löpet hade definitivt varit ett helt annat utan den oturligheten. Täby banan skördar som sagt offer utan att ledningen verkar förstå konsekvensen av detta för rekrytering av hästar till banan. Vi själva har nu i de tre senaste kullarna omfattande 8 hästar i träning på Täby drabbats av 2 senskador och 2 frakturer dvs 50 % har fallit bort innan deras tävlingskarriärer egentligen har börjat. Våra erfarenheter är bara en liten krusning på vattenytan jämfört med det som dagligen rapporteras in av skador på hästar. Vi drar konsekvensen av detta och letar andra banalternativ till våra hästar i fortsättningen till dess att Täby banan bevisligen är tjänlig.

060408 Novasky har övervintrat på ett bra sätt och har nu börjat öka tempot i sina träningsrundor. Sky är mycket starkare idag än för ett år sedan och rejält grundarbetad inför årets säsong. Det är stor skillnad från vintern 2005 då hon pga envis mugg, balltramp och andra småskavanker inte kunde arbetas alls. Först månaden innan Dianalöpningen 2005 kunde hon arbeta kontinuerligt. Dianalöpningen slutade med målfotoförlust och en andraplats. Andra förhållanden i år alltså och vi ser framemot hennes debut inom några veckor med förväntan.

060408 Novasky som var Skandinaviens framgånsrikaste/vinstrikaste häst 2005 fick slutligen mottaga priset som 2005 års bästa sto i Täby regionen, utsedd av Stockholm Kapplöpningssällskap. Vi tackar för utmärkelsen. Frågan är hur Novasky uppfattats om hon vunnit ytterligare ett Breeders, det Breeders som hennes sadel gled upp på manken. Endast slagen med 8 längder utan kunna ridas var det sannolikt ändå hennes bästa prestation. Utan missödet hade övriga fått anstränga sig en bit ytterligare för att få sina placeringar.

060220 Novasky som  fick se sig besegrad häromsistens på den stora hästgalan av Jubilation i striden om Årets Galoppör gick även lottlös ur omröstningen om Årets sto  i galoppens egen hästgala. Uppenbarligen räckte inte två Breeders vinster och två målfoto förluster i Diana samt Oaks för att beveka den röstande publiken. Lägg därtill att Sky även hade ytterligare ett Breeders på gaffeln men som försvann pga ett missöde med sadeln som gled. Novasky kommer igen - på banan.

060211 Novasky som  fick se sig besegrad häromsistens på den stora hästgalan av Jubilation i striden om Årets Galoppör har nu nominerats till titeln Årets sto 2005 i galoppens egen hästgala. Avgörandet sker den 17 februari

060131 Novasky har efter en tids nedtrappning återigen börjat röra på sig runt Täbys träningsoval. Allt väl så långt.

060131 Novasky fick inte titeln Årets Galoppör på den stora hästfesten i Göteborg. Priset gick till Jubilation. Det var en festlig och folklig tillställning med Loket i högform, god mat och inspirerande prestationer av fyrbenta och tvåbenta vänner. 

051114 Novasky slutade 4:e i Treåringarnas Elitlöpning efter en fantastiskt imponerande Moltas som kom långt bakifrån och vann lätt. Novasky hade väl inte sin bästa dag men gjorde ändå ett bra löp. I efterhand kan man konstatera att 1600 m sannolikt var ett par hundra meter för kort och att hon inför kommande år säkeert har sin idealdistans runt 2000 m. Sky har ett fantastiskt facit i år med  två klassiska målfotoförluster i Dianalöpning och Svenskt Oaks plus två segrar i Breedeers i Sverige resp. Norge. En i sanning unik prestation som ett fåtal om ens någon hittills presterat.

050919 Novasky tog stor revansch på oturen genom att vinna Norges Breeders Prize Classic, motsvarigheten till svenska Breeders Trophy Classic som blev en så förödande tråkig upplevelse den 30 augusti. Alla inblandade hos stall Gustavsson inklusive vi som ägare var oerhört lättade över att inget liknande  återigen inträffade som vid den svenska utgåvan. Novasky samt David Delgado gav oss ändå hjärtat i halsgropen då hon sladdade betänkligt långt efter täten i mitten på bortre långsidan. Därefter gick det desto fortare och hennes upplopp var av det vassare slaget och segern kunde räknas in långt innan mållinjen. Sky har nu startat 9 gånger och har aldrig varit sämre än tredje i "felfritt" lopp. Fyra segrar har det blivit, tre andra samt en tredje och Sky tycker uppenbarligen att racing är det bästa som finns. Lugn harmonisk, lätthanterad och full av löpningskapacitet fortsätter hennes färd mot förhoppningsvis nya höjder. Tack! Stonova blev genom segern den enda hästägaren och uppfödaren som hittills vunnit löpet två gånger sedan starten 1995. Novakey vann löpet som storfavorit precis som Novasky redan 1998.

050912 Breeders Prize i Norge står härnäst på programmet den 18 september för Novasky som så oturligt fick miljonloppet Breeders Classic helt saboterat för sig i och med att sadeln gled ur sitt läge redan efter 150 m och jockeyn fick fullt upp med att klara sig och hästen från att störta. Upplevelsen har varit mycket smärtsam för alla inblandade och vi hoppas att ingen behöver uppleva något liknande i en löpning av samma dignitet. Breeders Prize i Norge är en helt ny löpning där vi hoppas på rättvisa   löpningsförhållanden. Banan är speciell med sin kupering och därtill oftast så här års rejält krävande pga höstregnen. Femton hästar kommer till start och en handfull är seriösa aspiranter på förstapriset, äran och prestigen. Vi håller det som är kvar av våra tummar för Sky.

050719 Tredje gången gillt var det när Novasky gladde oss alldeles oehört och vann Breeders Mile på Täby den 18 juli. Tio dagar efter målfotofinishen i Svenskt Oaks gjorde hon och hennes eminente ryttare David Delgado slag i saken och vann efter en ruskig 1000 m avslutning över dubble 2000 Guineas vinnaren York Street med 1 längd, med mer kvar att ge om så skulle behövts. Tränare Gustafsson har alltid haft höga tankar om Novasky men frågan är om hon inte till och med överträffat dessa nu. För vår del var det en mycket stor och överväldigande känsla att se Sky på oförskräckt och bestämt sätt slå klorna i ledande York Street 150 m kvaroch bara gå ifrån till 1 längds segermarginal. Fantastiskt! Novasky har nu startat 7 gånger med resultatraden 3 vinster, 3 andra och en tredje.  Fortsättning följer förhoppningsvis den 30 augusti i Breeders Classic om den flyktiga turen står oss bi.

050710 Underbar Novasky gjorde Svenskt Oaks ooliidligt spännande.  Femton ston kom till start i årets Oaks den andra svenska klassiska uppgörelsen för 3 åriga ston. Hela eliten fanns samlad och för vår egen del skulle ett antal frågor besvaras av Novasky. Hade hon överlevt sin fantastiska prestation i den första klassikern Diana där hon förlorade striden om första platsen med hals? Skulle hon klara av att resa i högsommarvärmen till Malmö och övernatta i ett främmande stall? Skulle hon äta och dricka? Framförallt skulle hon klara den nya banan och den långa distansen 2400 m? Novasky lämnade ett rungande JA-svar  på alla dessa frågor. Lugn och fin i ledvolten, inga problem med resan, mat, bana och distans etc. Novasky visade också upp en form som räckte .....till ett målfoto återigen slagen nu till tredjeplatsen av Xstase med hals och Shangri La med huvud. Surt sa räven, men vilken fin prestation av Novasky och David Delgado! Kampen upploppet ner mellan Xstase och Novasky var .... som sagt oolidligt spännande, ryttarna jobbade frenetiskt på sina hästar, ett tag såg Sky ut att få greppet men hon kom aldrig längre än till halsen på Xstase och oturligt för henne kom Shangri La med en lång nos i sista språnget vilket gjorde att Novasky fick nöja sig med tredjeplatsen. Jag har varit engagerad i galoppen i mer än  30 år men kan så här på rak arm inte påminna mig en häst som i två på varandra följande klassiska löpningar blivit slagen på mållinjen. Om någon annan har ett bättre minne vore det roligt att få höra av denna via mail. Novasky får försöka på nytt i kommande löpningar men för hennes del har den klassiska segern under 3 års säsongen 'slunkit' ur greppet. 

050608 Novask(oj)y oj, oj vilken årsdebut !!!!!!!! Efter en lång och prövande vinter kom så "Novaskoj" ut i årsdebut. I klassiska Dianalöpning, merparten av Skandinaviens bästa ston som konkurrenter med formen i topp, löp i kroppen och  tunga meriter sen tidigare. Favorit Xstase som för 2 veckor sedan vann motsvarigheten i Danmark, Mowerina mfl. Novasky hade dessutom för säkerhetsskull dragit ett omöjligt startspår längst ut, spår 14. Novasky såg ut som en tavla i ledvolten och brydde sig uppenbarligen inte ett dugg om förutsättningarna. Kvickt ur boxarna för att trots detta hamna i nedre tredjedelen av fältet vid övergången från dirttracken till gräset. Obekymrad om detta avancerade Sky från 1200m pålen i yttersväng runt hela fältet för att ganska enkelt vid ingången till upploppet 400 m kvar plocka ner ledande strorfavoriten Xstase, som haft ledningen mer eller mindre hela upploppet . Det behövdes en influgen fransyska (Norwegian Pride) med likaså influgen fransk toppjockey och en spårsnål invändig resa för att slå av Sky med hals på mållinjen, övriga väl distanserade. Sensationellt bra och en tränar-, jockey- samt stallpersonalprestationg som är lysande. Som lök på laxen överlevde det franska ekipaget en protest av ryttaren (David Delgado) på Sky för upprepad störning över upploppet. David var mycket upprörd och menade att utan detta hade Novasky vunnit löpet. Skiljedomstolen hade inte samma uppfattning och vi hoppas att man dömt rätt för en klassisk seger kan endast vinnas en gång i en hästs liv och kanske var detta chansen för Novasky. Som sagts många gånger tidigare, osvuret är bäst nya löpningar följer och även någon ny klassisk möjlighet, exempelvis Svenskt eller Danskt Oaks.

050605 Novasky årsdebuterar i Dianalöpning den 7 juni. Skandinaviens bästa ston gör upp om ett förstapris på 330 000 kr. Hon har haft otur i spårlottning och dragit nummer 14 vilket innebär att hon måste ha mycket tur för att komma med i loppet och göra sig gällande. Stor risk är att hon blir hängande långt utvändigt med dryga spår som följd. Av träningen att döma är hon pigg och sugen inför sin debut så osvuret är bäst.   Det sannolika är att vi får se Dianalöpning som ett första steg mot kommande uppgifter.

041215 Novasky  är en härlig häst, oproblematisk, bildskön och med ett fighterhjärta av guld. Fyra starter, två segrar och två andraplatser är et strålande facit. Nu blev det seger under nye spanske jockeyn David Delgado som red ett optimalt löp avvaktande bakom täten och sedan full attack upploppet ner med en längd till godo på tvåan.

040928 Novasky först till start av våra tvååringar den 10 september. Med Yvonne Durant i sadeln löste hon sin debut med mersmak och slog ett koppel importhingstar på ett bra sätt. Allt är väl efter denna start och fortsättning följer eventuellt med start den 10 oktober.

040307 Novasky är den första av vår 2-åringar som kommer till Täby, efter att ha varit under uppträning på Jutagården sedan i höstas. Hon byter plats med Novalady, som sålts, hos Tommy Gustafsson och nu börjar en spännande tid med fortsatt uppträning inför sommarens 2-årslopp. Novasky har ända sedan hon föddes varit en mycket snygg och försigkommen individ så det är inte överraskande att hon blir den av våra 4 2-åringar som Tommy väljer att starta med. Novasky är första startande avkomman till Novaux, vilken i sin tur är dotter till Black Cherry och en produkt av dennse resa till England där hon betäcktes av engelska Derbytvåan Deploy. Deploy i sin tur är efter avelsgiganten Shirley Heights. Novasky är således med Diaghlyphard som pappa en korsning mellan två av världens stora blodslinjer Norhern Dancer samt Shirley Heights. En korsning som producerat många världsstjärnor genom åren. Vi själva avlar genom Novascotia som är efter Verd Antique (Shirley Heights) efter denna sk 'nick'. Exempel på Novascotia avkommor med Northern Dancer blod är listedvinnaren Novakey, talangfulla Novafun samt härnedan omtalade Novadime.

.

 

 

 
 

2009

Novasky bloomers trial 2009.jpg (37050 bytes)

Novasky,Bloomers Trial den 28 maj 2009

 

Erik O Steen 2009_Novasky.jpg (37552 bytes)

Novasky,Erik O Steens Memorial

23 aug 2009

img1252862035907_Novaskyw.jpg (40518 bytes)

Novasky,Coolmore Matchmaker Stakes

13 sept maj 2009

2008

novsky2 bloomers 1.jpg (102510 bytes)

Bloomers Vase den 17 juni 2008

sky 20080530.jpg (109512 bytes)

Bloomers Vase Trial den 30 maj 2008

sky_20080928_0308.jpg (205203 bytes)

2:a Sembs Hoppelöp 2008

dancing_abbie_1 novasky - Kopia.jpg (12426 bytes)

3:a Erik O Steens Memorial 2008

2007

Novasky-FunnyLegend070909.jpg (64052 bytes)

Coolmore Matchmaker stakes 9 sept 2007

Novasky070712.jpg (73353 bytes)

Cinnamon Challenge 12 juli 2007

sky070612_g.jpg (101256 bytes)

sky 070612_2.jpg (176592 bytes)

isky070612-i.jpg (76429 bytes)

Bloomers Vase 12 juni 2007

novasky_bloomers trial.jpg (26798 bytes)
Bloomers Vase Trial den 24 maj 2007

2005

skyoaks5.jpg (78412 bytes)

novasky_1.jpg (13294 bytes)

novasky112.jpg (7007 bytes)

Novasky 1:a Breeders Prize

den 18 sept 2005

Breedersbilder: Catchlight

Novasky 1:a Breeders Mile den 18 juli 2005

Breedersbilder: S. Uppström

ROADCUT.jpg (35628 bytes)

Novasky 3:e i Svenskt Oaks 8 juli 2005

 

Novasky050607.jpg (33018 bytes)

Novasky 2:e i Dianalöpning 7 juni 2005


hem | Stora Åsby |avel

STONOVA AB
Stora Åsby Stuteri, 725 92 Västerås
Kontakt: Håkan Karlsson eller  Marie Hamell
Tel: +46 (0)220 438 80 ~ Fax: +46 (0)708 141631

E-mail stonova@stockholm.mail.telia.com