key2.gif (16337 bytes)

hem

avel

racing

Stora Åsby

Baileys produktspec.

 

 

 

 

 

racing        globe_back2.gif (27215 bytes)"the sky is our limit"

Cornish Heroine "the divine" och First Edition

 

Avelsarbetets utmaningar, vedermödor och First Edition

Under en period i slutet på 80-talet var jag involverad i hästägande hos Börje Olsson närmare bestämt i Sheik Mohammed hästen Verd-Antique. Vi hade även några andra hästar i träning hos Börje utanför Göteborg. Men detta utspelade sig inför December sales 1990. Börje var redan då involverad som ”bloodstock agent” och efter att tidigare, på rekommendation från Margareta Wettermark, fått hjälp av Major Lewis i Newmarket med inhandlandet av hästar tänkte jag att det vore enklare att använda Börje. Jag läste katalogen fram och baklänges och kom slutligen fram till ett antal hästar som jag var intresserad av vilket jag meddelade Börje. Jag satte gränsen till 20000 GNS. Efter löpande kontakter under auktionsdagarna försvann häst efter häst, misströstande följde jag auktionerna dag för dag och helt plötsligt var det napp, Börje hade köpt Cornish Heroine för 16800. Ett välmeriterat sto med listed samt grupp 3 placering. Hon var amerikanskfödd, mörkt brun och när hon landade hemma på stuteriet var det nog den vackraste märr jag dittills hade sett. Inte bara jag hade hade fastnat för mödernet utan senare förstod jag att ”ABBA – Benny” året innan hade köpt hennes åring efter Sadlers Wells för runt en miljon kronor. Cornish var dräktig med den då ännu inte avslöjade Law Society och således välbetäckt. Börje tränade själv sommaren 1991 en mycket kapabel avkomma till Cornish som hette Lomax, efter Lomond, senare pga lungblödning exporterad till USA.

Åter till Cornish Heroine, hon var som sagt en fantastisk häst fölade ett stoföl efter Law Society som döptes till Novalaw.  Hon var speciell Cornish, jag har aldrig sett en häst med sådan entusiasm söka upp största gyttjepölen i hagen, sätta sig ner på rumpan och under långa stunder sitta och slå i skiten med båda frambenen, lyckan bara strålade om henne. Hon var också mycket ”hemlig” när hon skulle föla, trots superbevakning 24 tim per dygn var hon nästintill omöjlig att hinna på vid fölningen. Detta var vad som kom att förstöra hela hennes avelskarriär. Året efter Law Society stofölet var hon dräktig med Verd Antique. Hon bevakades rigoröst, men lyckades under en halvtimme mitt på natten mellan två kontroller föda fram ett stort stoföl som inte lyckades komma ur fölsäcken och således var död vid vår ankomst till stallet. Vid nästa betäckning våren1993 tog hon sig inte och efter många om och men konstaterades att livmodermunnen var skadad. Vår stuteriveterinär konstaterade att hennes avelskarriär var över om man inte opererade skadan. Ingen expertis fanns i Sverige men möjligen kunde en kollega från USA   tänkas göra jobbet. Det visade sig att även ett av Rävdansens ston hade samma problem vilket gjorde beslutet lättare. Vi enades om att ställa en förfrågan om möjligheten att få hjälp med våra ston till Mr Thorpe i Kentucky . Mr Thorpe var en riktig ”professionell” och svarade att ”Visst jag kommer över till Sweden”. Ungerfärligt datum sattes på höstkanten och förutsättningen var att båda stona sattes på ”slankning” som det heter i Norge när man skall gå ner i vikt. Paret Sjöberg på Rävdansen samt paret Karlsson – Hamell i Stonova drog in allt käk, nästan, för sina skyddslingar i syfte att de skulle magra av vilket var förutsättningen för operationen. Under sommaren 1993 fick vi se vårt fantastiskt vackra sto falla ihop totalt och bli väldigt mager.

Mr Thorpe

Så kom då dagen D, eller T som i Thorpe, amerikanen flög in och hämtades på Arlanda av vår veterinär Elisabeth som även hade arrangerat så vi kunde utföra operationerna i Täby klinikens sterila miljö. Det var fascinerande att se denne amerikan under några timmar, med assistans av Elisabeth, klinikens Ingela mfl,  effektivt genomföra operationerna och dela med sig av sin kunskap inom området till sina svenska kollegor,  ”Mission completed” och Mr Thorpe for iväg till Kentucky lika fort som han hade kommit, häftigt.

Cornish åter dräktig men ack………..

Resultatet av den amerikanska hjälpinsatsen var att våren 1994 blev Cornish Heroine åter dräktig med Verd Antique. Påföljande vår (1995) såg vi med spänning fram emot hennes fölning och den här gången kunde hon inte lura oss vad det gäller tidpunkten. Vi var där och med, men tyvärr hur vi än kämpade kunde vi inte få ut fölet, det var felläge. Fölungen låg upp och ner, på rygg och var jättestor. Jourhavande veterinär tillkallades mitt i natten, stress, stress. Kedjor kopplades på, fölet försökte vridas runt, två fullvuxna karlar drog och baxade i vild förtvivlan men fölet gick förlorat och timmar av arbete var förgäves. Cornish betäcktes om men påföljande år (1995) kastade hon en fullgången men naken fölunge ute i hagen, några veckor innan beräknad nedkomst.

Elisabeth á la Mr Thorpe

Våren 1995 betäcktes Cornish men tog sig inte och det konstaterades att orsaken var att den gamla skadan i livmodermunnen hade gått upp. Som sagt på’t igen, ingen Thorpe från Amerika men väl en Elisabeth som erbjöd sig försöka om vi var villiga att prova. Det var ju ingen enkel uppgift, vi hade varit med vid förra operationen som assistenter och Elisabeth hade praktiserat vid tillfället på två hästar tillsammans med handledarenThorpe. Rutinerat gäng, nja! Beslut fattades, hon var ju ändå vårt mest meriterade och värdefulla sto alla kategorier. Svältkuren sattes igång, höstarrangemanget på Täby kliniken upprepades och resultatet blev lyckat, trots rookie gänget. Cornish betäcktes med Diaghlyphard våren 1996 vilket resulterade i ett hingstföl döpt till Novamail. Novamail blev vårt andra levande föl efter ett strapatsrikt liv tillsammans med Cornish Heroine.

 Novalaw åkte till Frankrike

Vad hände med Novalaw? Ja, Novalaw var som åring en fantastisk individ varför vi skickade henne i träning i Frankrike hos John Hammond. Här skulle världen få se att man kunde fföda upp hästar i Sverige, basta! Investeringen var gigantisk för våra förhållanden, månadsräkningarna som dök upp låg stadigt på 15000 kr. Men, men, i den regelbundna kontakten med John Hammond under våren som tvååring fick vi klart för oss att hon var väldigt sen. När sen  räkningen för en gräsgalopp på Chantilly på 3000 kr dök upp tog vi hem henne illa kvickt till Sören Jensen i Danmark. Hon vann sedermera 2 löp för oss. Efter några år på stuteriet hos oss, såldes hon till Danmark där hon såvitt vi vet fortfarande verkar i aveln.

First Editon

Cornish Heroine’s bestående insats och avtryck  i svensk galopp är ”ABBA-Bennys” Sadlers Wells sto Vinga, som i sin tur producerade Ellis Island med hjälp av Selkirk. Ellis Island kom själv aldrig till start och köptes sedermera av Roger Asp, Åkerkullen, för att betäckas med Songline. 

Både Roger och jag var delägare i Karl Aage Berggrens avelskonsortium för Diaghlyphard. Vid en konsortiemiddag jag tror det var 1999 kom vi att prata om ston, varvid Roger sa att han hade köpt Ellis Island och hon var betäckt med Songline. Han var själv lite funderande över den ostartade märren, medan jag av förklarliga skäl tyckte att blodet var toppen, speciellt med Selkirk som pappa. Songline-avkomman som föddes kom att döpas till First Edition och vann dubbla Breeders mm. och tjänade nästan 3 miljoner. Nästa avkomma blev Mister Creakle, halvmiljonär.

Innan Roger visste hur bra avkommorna till Ellis Island blev, såldes stoet vidare till Erna van Doorn 2002.


hem | Stora Åsby |avel

STONOVA AB
Stora Åsby Stuteri, 725 92 Västerås
Kontakt: Håkan Karlsson eller  Marie Hamell
Tel: +46 (0)220 438 80 ~ Fax: +46 (0)708 141631

E-mail stonova@stockholm.mail.telia.com